Twinkle | Digital Commerce

ShoppingTomorrow: 10 digitale transformatielessen

2017-09-14
180101
  • 2:27

De rollen van producenten, retailers en consumenten veranderen. Merkproducenten en retailers moeten transformeren. De expertgroep Digitale Marketingtransformatie van Shopping Tomorrow benoemt 10 lessen die de transformatie van de (marketing)organisatie kunnen vergemakkelijken.

Consumenten worden retailers (Peerby), e-tailers worden marktplaatsen (Bol.com), zoekmachines distributeurs (Google). Geen speler is wie hij lijkt, wat grote gevolgen heeft voor merkproducenten en retailers. Merkproducenten worden gedwongen na te denken over hoe zij waarde kunnen toevoegen voor – en connectie kunnen maken met – eindklanten. Retailers krijgen naast nieuwe online spelers en marktplaatsen ook concurrentie van leveranciers. Zowel merkproducenten als retailers moeten dus transformeren.

10 lessen voor digitale transformatie
De leden van de expertgroep Digitale Marketingtransformatie hebben ervaringen gedeeld over digitale veranderprocessen, zowel successen als mislukkingen. De belangrijkste lessen zijn samengevat in een bluepaper.

1. Get your facts straight: De kunst van digitaal transformeren schuilt in het stellen van de juiste prioriteiten. Dit start bij een helder beeld van de eigen organisatie en de wereld eromheen.

2. Schets scenario’s van mogelijke ontwikkelingen met hun mogelijke impact én potentie. Dit is de enige manier om je voor te bereiden op de onzekere toekomst.

3. Zorg voor een goede samenwerking in de keten. Hierdoor zorg je voor een sterkere gezamenlijke positie in de markt en groei met elkaar in plaats van ten koste van elkaar.

4. Formuleer een inspirerende visie die richting geeft aan initiatieven en mensen in beweging brengt.

5. Toon lef en leiderschap, wat nodig is om bestaande structuren te doorbreken en te investeren in nieuwe businessmodellen waarvan niemand zeker weet of ze gaan werken.

6. Creëer een veranderingsgezinde cultuur door mensen mee te nemen in de verandering en een open flexibele cultuur waarin fouten gemaakt mogen worden.

7. Trek nieuwe competenties aan voor zaken als marketing automation, contentcreatie, engagement en schaalbare platformen. Zorg dat deze kennis wordt overgedragen aan de rest van de organisatie.

8. Doorbreek silo’s en managementlagen; minder bestuurders, meer ondernemers en meer cross-functionele samenwerking.

9. Innoveer op meerdere fronten tegelijk. Digitale transformatie vereist het schaken op meerdere borden. Naast het optimaliseren en digitaliseren van bestaande processen, moeten bedrijven tegelijkertijd ook nieuwe businessmodellen onderzoeken en opzetten.

10. Start met agile werken. Dat dwingt te focussen, maakt wendbaar en stimuleert ondernemerschap. Hierdoor wordt de valkuil vermeden om langlopende programma’s op te starten die uitlopen, te veel geld kosten en achterhaald zijn op het moment dat ze geïmplementeerd zijn.
 
Meer toelichting op deze lessen en enkele praktische handvatten zijn te vinden in de bluepaper.

_____

Lees ook over de andere bluepapers van ShoppingTomorrow:

- Technisch inspelen op klantbehoeften (8 maart 2016)
- Handleiding voor omnichannel succes (7 maart 2016)
De groeifasen van direct marketing (7 maart 2016)
Klantgerichtheid volstaat niet (4 maart 2016)
Het strategisch belang van datakwaliteit (3 maart 2016)
De nieuwe binnenstad (2 maart 2016)
B2c e-commerce lessen voor b2b (1 maart 2016)
Kansen met conversieoptimalisatie (29 februari 2016)
De ideale omnichannel architectuur (29 februari 2016)
Elk contactmoment een feestje (26 februari 2016)
Winstgevend betalen en bezorgen (25 februari 2016)
Online relaties voor ieder merk (24 februari 2016)
Meer winst in de supply chain (23 februari 2016)
Performance advertising op de schop (22 februari 2016)