Twinkle | Digital Commerce

ShoppingTomorrow: de nieuwe binnenstad

2017-11-08
180101
  • 3:02

In de politiek, de media en vooral de retail zelf is er volop aandacht voor het aanpakken van de leegstand en verbeteren van het retailklimaat. Er is behoefte aan een andere inrichting van de steden. Een stad die klaar is voor de consument van 2030.

Maar wie is die consument nu precies? Die vraag, en de gevolgen van het antwoord voor de binnenstad, staat centraal bij de expertgroep Future City Center van ShoppingTomorrow.

Vier scenario’s van de consument in 2030
Er bestaat natuurlijk niet één consument. Om handvatten te bieden aan onder andere retailers heeft de expertgroep een viertal typologieën ontwikkeld van de consument in 2030. Enerzijds is er het perspectief van waaruit de consument handelt en keuzes maakt: efficiëntie of beleving. Anderzijds is er de fysieke oriëntatie van de consument: buiten of binnen.

  1. Home as a shop
    De consument is helemaal gewend aan alle service devices die hem in en om het huis ontzorgen. De koelkast bestelt de boodschappen wanneer deze op zijn, de consument heeft een virtuele passpiegel en de 3D-printer maakt dat producten net zo makkelijk thuis worden geprint. Consumenten doen bijna alle aankopen online. De binnenstad heeft in dit scenario geen retailfunctie meer.
     
  2. Fast & easy
    Tijd is kostbaar en we willen steeds meer doen in minder tijd. De keuze voor een fysiek bezoek aan de winkel is rationeel, het bespaart tijd. Alle processen rondom het bezoek aan de binnenstad en de aankoop van artikelen verlopen efficiënt. Passen in de winkel hoeft niet meer, er zijn virtuele spiegels. Bij vragen helpen robots de consument verder. Lange rijen aan de kassa behoren tot het verleden, want betalen is volledig geïntegreerd en gebeurt automatisch wanneer men de winkel verlaat.
     
  3. Fun at home
    Voor een dagje gezellig winkelen, hoeft de consument de deur niet meer uit. Nieuwe technologieën maken beleving en interactie tijdens online homeshopping mogelijk. Ook thuis is men met elkaar verbonden. Virtuele stylingassistenten geven advies en komen met suggesties, aangepast op het weer, de gelegenheid en de bekende voorkeuren. Via sociale platforms en media worden looks gedeeld en kunnen vrienden hun mening geven. Een andere invulling aan samen winkelen biedt virtual reality.
     
  4. Experience city
    Consumenten hebben een hyperactief en sociaal leven, en daarom moet de stad meer dan alleen winkelen bieden. Er vindt een vermenging plaats van retail, horeca, cultuur en vermaak. Mobiele technologie ondersteunt het aankoopproces in de stad naadloos. Naast iBeacons en virtual reality zijn er veel interactieve winkelruiten, die de consument proberen te betrekken. Social media speelt een grote rol, consumenten willen hun ervaringen immers delen met de rest van de wereld.

Ken uw klant!
Het is belangrijk om als retailer te beseffen dat er verschillende klantgroepen zijn, en te snappen wat voor hen belangrijk is. Er zijn waarschijnlijk producttypen, of bepaalde winkelstraten aan te wijzen waarvoor de ene typologie meer op gaat dan de andere.

Co-creatie door gemeenten, retailers, vastgoedpartijen en consumenten
De gemeente speelt een sleutelrol in de ruimtelijke ordening van de binnenstad. De gemeente kan op vrijwel iedere plek in de beslisketen invloed uitoefenen. Daarom richt de conclusie van de bluepaper zich primair op gemeenten en worden er stappen beschreven die de gemeente vandaag al kan ondernemen, op weg naar een toekomstbestendige binnenstad in 2030. Nauwe samenwerking met alle betrokken stakeholders is daarbij van cruciaal belang.

Meer bevindingen van de expertgroep vindt u in de zogenoemde bluepaper. Die kunt u hier downloaden.


Lees ook over de andere bluepapers van ShoppingTomorrow: