Twinkle | Digital Commerce

Bol.com start met uitbreiding fulfilmentcenter

2019-07-22
1000562
  • 2:55

Bol.com is gisteren officieel gestart met de uitbreiding van zijn fulfilmentcenter in Waalwijk. De eerste paal slaan kon niet meer, daar staan er al vijfhonderd van in de grond. Dus mochten enkele tientallen partners, samen met algemeen directeur Huub Vermeulen en logistiek directeur Olaf van den Brink, de fundering leggen waar straks de uitbreiding op staat. Als symboliek voor de transformatie van bol.com naar platform.

Het valt wederom lastig voor te stellen, dat naast het in september 2017 geopende distributiecentrum (50.000 vierkante meter groot), in de Brabantse blubber nog eens 50.000 vierkante meter aan zwartblauw geweld uit de grond wordt gestampt. En toch wordt medio 2021 de oplevering verwacht. Nu nog een modderpoel, gisteren podium voor het officiële startschot voor de uitbreiding en over twee jaar verwerkt bol.com hier nog meer pakketjes voor nog meer partners. Nu is al bijna de helft van het aantal verstuurde pakketjes bij de Twinkle100-aanvoerder afkomstig van partners, in de toekomst wordt dat alleen maar meer.

Mijlpaal

Logistiek directeur Olaf van den Brink en algemeen directeur Huub Vermeulen gaven, onder het toeziend oog van enkele honderden Belgische en Nederlandse partners, tekst en uitleg over de uitbreiding. Van den Brink: ‘Dit is een belangrijke mijlpaal. Vandaag leggen we ‘letterlijk’ de fundering voor de toekomst van bol.com.’ Hoewel het pand in grondoppervlakte dus dubbel zo groot wordt, zal de uiteindelijk oppervlakte nog meer worden. ‘Een deel van de uitbreiding gaat veertig meter de hoogte in’, vervolgt Van den Brink. ‘En daarnaast zetten we een stap verder in duurzaamheid. Ook na oplevering is ons fulfilmentcenter 100 procent klimaatvriendelijk, dat is in lijn met onze ambitie: in 2025 de CO2-uitstoot terugbrengen naar nul gram per pakket.’ Een impressie van hoe het pand er na de uitbreiding uitziet, is hieronder te vinden.

'Meer mogelijkheden voor partners'

Huub Vermeulen gaf het tijdens zijn keynote-presentatie op de Webwinkel Vakdagen, enkele weken geleden, ook al aan: 2019 moet het jaar worden waarin bol.com transformeert van webwinkel naar platform. Ook de uitbreiding van de fulfilmentcenter staat in dat teken, legt hij uit aan Twinkle. ‘Wij groeien al zo’n 30 procent per jaar. En de samenwerking met onze partners is daar een belangrijk onderdeel in. Deze uitbreiding biedt nog meer mogelijkheden voor onze Belgische en Nederlandse partners om gebruik te maken van logistiek via bol.com. Hiermee kunnen we meer partners bedienen en echt die stap maken als platform. Dat is waar we voor staan. 2012 was een belangrijk jaar voor ons, toen stelden we ons platform open voor andere verkopers, 2017 was belangrijk met de opening van het centrum hiernaast en dit jaar wordt ook een heel belangrijk jaar voor bol.com.’

Het centrum wordt grotendeels gebruikt om producten van bol.com’s ruim 20.000 partners op te slaan en te verwerken. Een grote verandering is volgens bol.com dat artikelen straks naar de medewerkers toe gaan, in plaats van andersom. Ook komt er meer ruimte voor geavanceerde verpakkingsmachines. Grote veranderingen in het assortiment of bezorging hoeven we echter vooralsnog niet te verwachten, stelt Vermeulen: ‘Ons assortiment is al vrij compleet met 17 miljoen artikelen, ongetwijfeld zullen we in de toekomst het één en ander veranderen maar verwacht geen grootschalige ingrepen. En ook ons Select-bezorgabonnement staat heel stevig. Daar is deze uitbreiding wel erg belangrijk voor want binnen dat segment zien we nog veel groei en dat kunnen we hiermee realiseren.’

BFC

Bol.com stelt in het bijbehorende persbericht dat partners straks over meer opslagcapaciteit beschikken en meer ruimte krijgen om te innoveren. Daarnaast kunnen zij voor een nog groter deel van het aanbod gebruikmaken van bol.com’s dienstverlening, zoals levering op zaterdag of bezorging binnen twee uur. De uitbreiding van het fulfilmentcenter – intern ook wel de ‘bfc’ (bol.com fulfilment center) genoemd – levert minstens zo’n honderd extra banen op.