Twinkle | Digital Commerce

Jaaromzet Amazon 31 procent gestegen

2019-02-01
1024512
  • [nieuws]
  • 1:38

De omzet die Amazon in 2018 met al zijn bedrijfsonderdelen geboekt heeft, komt uit op 232 miljard dollar, ofwel 202 miljard euro. Dat betekent een stijging van 31 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

De e-tailreus houdt daar een winst van 10,1 miljard dollar aan over, aanzienlijk meer dan de 3 mlijard dollar winst die 2017 in het laatje bracht. De helft van die winst vloeide voort uit de clouddiensten van AWS, de andere helft uit verkopen in de Verenigde Staten; op internationaal gebied schrijft Amazon nog altijd rode cijfers.

Vierde kwartaal

De omzet van het afgelopen vierde kwartaal, sterk gestuwd door de feestdagenverkopen, bedraagt ruim 72 miljard dollar: 19,7 procent meer dan in 2017. Bijna 40 miljard dollar daarvan zijn afkomstig uit online verkopen, waarvan 52 procent door externe verkooppartners. De productverkopen in de laatste drie maanden van 2018 waren goed voor 31,5 procent van het jaartotaal.

Amazon leverde in november en december alle orders in de Verenigde Staten kosteloos thuis, ongeacht de orderwaarde. De verkopen in de VS stegen tijdens het vierde kwartaal met 18,3 procent.

Stappen

In 2018 kocht Amazon onder meer online apotheek PillPack en splitste zijn hoofdkantoor in de Verenigde Staten op tussen Seattle en New York. Ook nam het aantal Amazon Go-vestigingen in de VS een hoge vlucht, steeg het minimumloon van zijn medewerkers met 15 procent en passeerde de koerswaarde de 2.000-dollargrens.

Het bedrijf was ondertussen onderwerp van kritiek: zo blijkt het overtollige voorraden te verbranden, sprak president Trump wederom zijn ongenoegen over Amazons handelswijzen uit en is de e-tailer onderwerp van meerdere mededingingsonderzoeken in Europa. Amazon nadert in de VS het meerderheidsaandeel in de nationale e-commerce markt.

In Nederland manifesteerde Amazon zijn aanwezigheid in november met een pop-up shop in Amsterdam. Waarschijnlijk duurt het niet lang meer voordat domeinnaam Amazon.nl van start gaat met zo'n twintig productcategorieën.