Amazon bevestigt dat het onverkochte voorraden vernietigt in opdracht van externe partners. De btw-regels in Frankrijk maken het ‘economisch niet haalbaar’ om producten aan een goed doel te doneren.
Ruim vier miljoen Fransen zagen zondagavond een undercover-reportage op M6 over de vernietigende praktijken van Amazon. Uit documenten zou blijken dat het Amerikaanse bedrijf in Saran 293.000 producten naar de brandstapel of schroothoop vervoerde, in negen maanden tijd. Dat komt neer op meer dan duizend artikelen per dag, alleen in dit relatief kleine distributiecentrum bij Orléans. De staatssecretaris van milieu reageerde geschokt.
Externe verkopers
Volgens de programmamakers van Capital betreft het producten van zakelijke verkooppartners, die daar afspraken over zouden hebben gemaakt in FBA-contracten (Fulfillment by Amazon). Die daar dus vanaf hebben moeten weten, of op zijn minst hadden kunnen weten.
Bevestiging
In een reeks van drie opeenvolgende tweets bevestigt Amazon Frankrijk de praktijk. Het grootste e-commerce bedrijf ter wereld, dat ongeveer de helft van zijn online retailomzet dankt aan externe verkopers op zijn platform, stelt dat het slechts om een deel van de onverkochte producten gaat; de artikelen die Amazon zelf inkoopt maar niet weet te verkopen worden niet vernietigd, maar ‘gerecycleerd, verkocht, geretourneerd of gedoneerd’ aan onder andere voedselbanken.
Geen andere keuze
Dat laatste kan met producten van externe verkopers niet, aldus Amazon: ‘De huidige belastingregels vereisen dat de verkopers btw betalen op donaties, wat economisch niet haalbaar is.’ Het bedrijf zegt het aantal producten waarvoor het 'geen andere keuze' heeft dan deze te vernietigen te willen verminderen, ‘onder meer door het thema bij de juiste autoriteiten onder de aandacht te brengen’.
Vernietiging in Duitsland
Medio vorig jaar rapporteerden het tv-programma Frontal21 van de Duitse zender ZDF en het gezaghebbende WirtschaftsWoche dat Amazon soortgelijke praktijken toepast in Duitsland. Ook bij onze oosterburen biedt het bedrijf aan om (geretourneerde) producten te laten vernietigen, bleek uit documenten. En ook daar bemoeide de politiek zich met de zaak (‘Das ist ein riesengroßer Skandal’, aldus de staatssecretaris). Amazon ontkende ook destijds niet; het liet weten ernaar te streven productverspilling te minimaliseren.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Amazon bekent vernietiging producten
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.