Twinkle | Digital Commerce

Koers Amazon overschrijdt 2.000-dollargrens

2018-08-30
1000562
  • [nieuws]
  • 1:50

De waarde van Amazons aandelen heeft zojuist de mijlpaal van 2.000 dollar bereikt; slechts een jaar en drie maanden nadat de 1.000-dollargrens werd overschreden.

De gerenommeerde Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft ondertussen alweer een nieuw koersdoel opgesteld: 2.500 dollar. De bedrijfswaardering van Amazon zou daarmee stijgen naar 1.200 miljard dollar. Geen van de andere veertig koersanalisten die Amazon volgen, durfde zo ver te gaan, maar dat er flinke vooruitgang in de lijn zit, blijkt al jaren:

Wegwijzer voor Amazons diensten

Ondertussen nadert het moment dat Amazon zijn Nederlandse domeinnaam voorziet van productcategorieën. Eerder meldde Twinkle al dat er nog dit jaar rond de twintig aankomen, variërend van sieraden tot boeken, van consumentenelektronica tot fashion.

Voor retailers die overwegen zich aan te sluiten op het online platform van de e-tailreus, is er sinds kort Maze-One, dat zich richt op Amazons diensten en services. Samen met creatief digitaal bureau The Valley werkt Maze-One aan specifieke tooling voor en biedt het een overzicht van de commerciële mogelijkheden voor retailers en merken via Amazons ad tech platform.

'De recente introductie van betalen met iDeal, de lancering van Prime Day deze zomer en de bouw van een mega distributiecentrum vlak over de grens in Duitsland zijn indicaties dat Amazon de Benelux nu serieus gaat nemen', aldus Maze-One-oprichter Tim van der Bilt. Met zijn nieuwe bureau wil hij 'Nederlandse adverteerders nu alvast helpen gebruik te maken van de datagedreven Amazon ad tech stack'.

Politieke wind van voren

Toch is lang niet iedereen gecharmeerd van de e-commerce reus. In het thuisland krijgt Amazon er met regelmaat van langs, met name van president Trump; ook uit het kamp van de democraten kwam pasgeleden forse kritiek. 'Terwijl de heer Bezos 155 miljard dollar waard is en zijn rijkdom dit jaar elke dag met 260 miljoen toeneemt, blijft hij veel Amazon-werknemers zulke lage lonen betalen dat ze noodgedwongen afhankelijk zijn van door belastingbetalers gefinancierde programma's, zoals voedselbonnen, medische hulpverlening en gesubsidieerde woningen om rond te komen', tierde senator Bernie Sanders gisteren. Hij stelt een nieuwe maatregel voor die bedrijven verplicht te betalen wanneer hun werknemers op dergelijke van belating betaalde programma's terugvallen.

Lees ook: 'Aandeelkoers Amazon breekt door 1.000-dollar-grens' (31-05-'17)