Twinkle | Digital Commerce

Amazon verhoogt minimumloon medewerkers VS

2018-10-03
1000562
  • [nieuws]
  • 1:17

Amazon verhoogt het minimumloon van zijn medewerkers in de Verenigde Staten naar 15 dollar. In totaal profiteren ruim 250.000 werknemers van die maatregel.

Dat maakt de e-tailreus vandaag bekend. Op dit moment bedraagt het federaal minimumloon in de Verenigde Staten 7,25 dollar per uur, ofwel 6,28 euro. 'We hebben geluisterd naar onze critici, hard nagedacht over wat we wilden doen en besloten dat we zelf leiding wilden nemen', aldus voorman Jeff Bezos, zelf 155 miljard dollar waard. 'We moedigen onze concurrenten en andere grote werkgevers aan hetzelfde te doen.'

De verhoging gaat in per 1 november en geldt voor zowel fulltime als parttime medewerkers. Ook seizoenswerknemers, die in de aankomende feestdagenperiode weer in groten getale aantreden, profiteren mee.

Bezos Act

Met 'critici' refereert hij onder meer aan voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders, die vorige maand nog de zogenoemde 'Bezos Act' introduceerde in de VS. Die wet schrijft voor dat bedrijven wiens werknemers gebruik maken van sociale voorzieningen, zoals uitkeringen, subsidies of sociale woningbouw, extra belasting moeten betalen. Ook buiten de Verenigde Staten ligt Amazon met regelmaat onder vuur wegens werkomstandigheden van zijn personeel.

Goede voornemens

Onlangs zegde Amazon zijn medewerkers in de VS ook gratis medische zorg toe en trok Bezos de eigen portemonnee voor een donatie van twee miljard dollar aan goede doelen. Bij de bekendmaking van de loonsverhoging belooft de e-tailer tevens te lobbyen bij de Amerikaanse overheid voor een verhoging van het federaal minimumloon.