Twinkle | Digital Commerce

About You voorspelt consolidatie online modemarkt

2019-02-01
1000562
  • [nieuws]
  • 1:38

Voor kleine online modespelers is het momenteel moeilijk om mee te groeien met de markt. Daarom zullen er uiteindelijk drie tot vijf spelers overblijven die de dienst uitmaken.

Die verwachting deelt medeoprichter Tarek Müller van modeplatform About You in een interview met Disrooptive. Volgens Müller is momenteel de Europese textielmarkt 400 miljard euro groot, waarvan 15 procent online. Maar door de huidige verschuivingen binnen de modemarkt denkt hij dat dat aandeel op de lange termijn zal groeien naar 50 procent. ‘Dat zou betekenen dat de gehele online modemarkt opnieuw met een factor 3.3 zal groeien.´

'Twintig miljard omzet in twintig jaar'

En dus voorziet Müller op termijn een consolidatie binnen de online fashionmarkt. Volgens hem zijn de grootste vijf online modewinkels, Zalando, Amazon, ASOS, Otto en About You, vandaag de dag goed voor 15 á 20 procent van de online kledingverkopen. ‘De markt is momenteel extreem gefragmenteerd. Nu al is de trend herkenbaar dat veel online marktaandeel alleen maar afneemt. Ik denk dat we uiteindelijk een oligopolie zullen hebben van ongeveer drie tot vijf grote spelers die goed zijn voor ongeveer 75 procent van de online markt. Dit zou betekenen dat we in twintig jaar tijd online modewinkels hebben met een jaaromzet van meer dan twintig miljard euro.’

In het interview beeld Müller zich ook de toekomst van About You in. Over vijftien jaar verwacht hij een soort digitale avatar te kunnen bieden die middels algoritmen exact de juiste kledingkeuze en afmetingen kan voorspellen aan de hand van het klantprofiel.

Investering

De online modespeler groeide in 2017 nog met 110 procent naar 283 miljoen euro. Daarmee overtrof de onderneming de verwachtingen van moederbedrijf Otto Group, die een omzetstijging van 50 procent voor ogen had. Binnen enkele jaren verwacht het bedrijf de stap naar de beurs te maken. Vorig jaar investeerde modeconcern Bestseller nog 300 miljoen euro in het bedrijf. Dit zorgde ervoor dat de waardering van About You boven de één miljard dollar-grens steeg. Sinds 2017 is About You in Nederland actief.