Twinkle | Digital Commerce

Amazon hangt vlag uit: sterk eerste kwartaal

2018-04-30
1200800
  • [nieuws]
  • 1:36

Een stevig eerste kwartaal van 2018 voor Amazon: de e-tailgigant rapporteert een winstverdubbeling van 724 miljoen naar 1,63 miljard dollar. Die wordt verdiend over een met 43 procent gestegen omzet van 51 miljard dollar.

De gisteravond gepresenteerde kwartaalcijfers werden goed ontvangen op de beurs, waar Amazons aandeel met bijna vier procent steeg. Brak dat een jaar geleden nog door de duizend-dollargrens, eind september naderde de aandeelwaarde 1.400 dollar; vandaag wordt de hoogste beurskoers ooit verwacht, bij benadering ruim 1.600 dollar.

Steunpilaar AWS

Als gebruikelijk is een aanzienlijk deel van de winst afkomstig uit cloudservice AWS. De omzet uit die tak nam toe met 49 procent tot 5,44 miljard dollar. 'AWS had het ongewone voordeel zeven jaar voorsprong te hebben op de concurrentie, en het team vertraagde niet', complimenteert ceo Bezos.

Prime wordt duurder

Winst en omzet blijken niet de enige stijgers bij de e-commerce reus: Amazon kondigt in zijn kwartaalrapport eveneens een verhoging van de kosten voor het Prime-lidmaatschap aan. Voor het abonnement, dat wereldwijd inmiddels meer dan 100 miljoen leden telt, rekende Amazon tot dusver op jaarbasis 99 dollar; de nieuwe prijs bedraagt 114 dollar (94,25 euro). Wie voor het maandtarief kiest, kreeg eerder dit jaar al een prijsverhoging voor de kiezen: van 10,99 dollar naar 12,99 dollar.

Amazon om de hoek

Ook in Nederland is het imperium van Amazon in toenemende mate voelbaar. Van Amazon-partner Vergelijk.nl vernam Twinkle onlangs dat de e-tailreus nog dit jaar twintig productcategorieën introduceert op Amazon.nl; via Duitsland is het Prime-abonnement sinds november al beschikbaar voor Nederlanders. Ook opende Amazon eind maart een eigen AWS-kantoor in Amsterdam. Bij de oosterburen eist Amazon inmiddels 46 procent van de totale online retailomzet op.

Amazon verwacht voor het tweede kwartaal een omzet tussen de 51 en 54 miljard euro, ofwel wederom een omzettoename van rond de veertig procent.