Twinkle | Digital Commerce

Brussel wil transparantiewet voor e-commerceplatforms

2018-04-26
1000562
  • 1:06

Als het aan Brussel ligt, worden platformen transparanter richting hun zakelijke partners over bijvoorbeeld het rangschikken van zoekresultaten. Dat staat in het wetsvoorstel dat de Europese Unie vandaag presenteerde.

De nieuwe wet geldt voor techgiganten als Google, Apple en Amazon. en bookingsites als Expedia. 

De bedrijven krijgen te maken met regelgeving omtrent de manier hoe zij hun commerciele relaties met kleinere partijen reguleren. De platformen moeten transparanter zijn over de manier waarop ze zoekresultaten rangschikken en waarom ze bepaalde diensten schrappen. Daarnaast krijgen aangesloten bedrijven het recht om bepaalde online platformen aan te klagen, als zij het niet eens zijn met maatregelen rondom discriminatie en transparantie. Tot slot moeten de platformen duidelijk kunnen uitleggen welke voordelen ze hun eigen diensten geven in vergelijking met concurrende bedrijven.

'Belangrijke stap'

'Platformen en zoekmachines zijn belangrijke kanalen voor Europese bedrijven om met consumenten in contact te komen. We moeten ervoor zorgen dat ze geen misbruik maken van hun macht, en zo hun partners beschadigen', aldus Mariya Gabriel EU commissaris Digitale Economie. 'Met deze wet zetten we een hele belangrijke stap richting transparantie en kunnen we online platformen beter analyseren.'

Het wetsvoorstel wordt nu ter goedkeuring aan het Europees Parlement voorgelegd.