Twinkle | Digital Commerce

'Groei e-commerce leunt op nachtwerkeconomie'

2018-04-30
1000562
  • [nieuws]
  • 1:09

De nachtwerkeconomie in Nederland neemt steeds grotere vormen aan. Met name de populariteit van webwinkelen ligt ten grondslag aan de snelle groei van de vraag naar werknemers in de nachtelijke uren.

Dat meldt de NOS. Volgens cijfers van het CBS is het aantal nachtwerkers in Nederland - inmiddels 732.000 - de laatste jaren hard gestegen. Een groot deel van hen werkt in distributiecentra waar pakketten gesorteerd en verzonden worden. Vanwege de late cut off tijden van grote e-tailers is de druk op die logistieke locaties in de nachtelijke uren toegenomen.

Toeslag

Dat leidt tot 'onregelmatige roosters, oververmoeidheid en onderbetaald werk', aldus de omroep, die een rondgang maakte langs uitzendbureaus, vakbonden, arbeidseconomen en magazijnwerknemers. 'Soms wordt er geen onderscheid gemaakt tussen avond- en nachtwerk', signaleert Girbien de Bruin, directeur Industrie & Logistiek bij Tempo-Team. 'We adviseren bedrijven om 's nachts een hogere toeslag te betalen dan in de avond. Dat gebeurt niet overal.'

België

Waar de druk in de Nederlandse nachtwerkeconomie de laatste jaren flink opgevoerd is, ontbreekt die juist in België; daar is de gelegenheid tot nachtwerk één van de grootste struikelblokken in de ontwikkeling van e-commerce. De overheid probeert er met een gunstig wetgevend kader op dat vlak arbeid in de nachtelijke uurtjes te stimuleren, om zo het e-commerce klimaat te verbeteren.