Twinkle | Digital Commerce

'Amazon.nl dit jaar naar twintig productcategorieën'

2018-04-03
1000562
  • [nieuws]
  • 2:08

Nog dit jaar verschijnen 19 à 20 productcategorieën op Amazon.nl en Amazon.be. De e-tailreus is volgens Vergelijk.nl met name in een aantal populaire merkproducten goedkoper dan Nederlandse aanbieders.

Dat bevestigt Vergelijk.nl-voorman Ben Kerkhof aan Twinkle. 'Nederland is een volwaardig e-commerce land, fulfilment is prima op orde, e-tailers doen het goed. Amazon heeft daar niet veel aan toe te voegen, behalve de belangrijkste p: die van prijs'. aldus Kerkhof.

Top-10

Vergelijk.nl legde prijskaartjes van twintig producten uit de top-10 productcategorieën van dit moment op het platform naast elkaar en concludeerde dat dertien van die artikelen het goedkoopst worden aangeboden op de Nederlandstalige variant van Amazon.de. Zo vraagt de e-tailreus volgens de vergelijker de laagste prijs voor de populaire activity tracker Fitbit Charge 2, navigator TomTom Start 42 EU 45, de Samsung Galaxy Tab A en stofzuiger Philips FC9332.

Amazon.nl

De vergelijker krijgt als eerste partij in Nederland en België via een datafeed toegang tot het volledige prijsaanbod op Amazon.de, zodat de prijzen van de e-tailreus voortaan in de zoekresultaten worden opgenomen. Later dit jaar verschuift die feed naar Amazon.nl, onthult Kerkhof. De Nederlandse domeinnaam draagt dit op heden alleen nog een webwinkel in e-books; in de komende maanden komen daar 19 à 20 productcategorieën bij. Kerkhof: 'Denk aan juwelen, boeken, consumentenelektronica en fashion. Overigens lijkt die laatste categorie nog niet heel uitgebreid vertegenwoordigd.'

Stapsgewijs

Voor Amazon Prime betalen Nederlandse consumenten sinds de introductie in november een tijdelijk tarief van 3,99 euro; dat tarief zou deze maand omhooggaan naar 5,99 euro, maar de e-tailreus heeft die aanbieding verlengd tot aan 30 september. Na de vertaling van de Duitse webshop in het Nederlands, nu bijna twee jaar geleden, kwamen ook iDeal als betaalmethode en Prime Video beschikbaar in Nederland. Afgelopen week opende Amazon nog een nieuw kantoor in Amsterdam, ten behoeve van zijn Web Services-tak.

Marktleider in productzoeken

Wat de veelbesproken 'komst' van Amazon naar ons land voor consumenten en e-tailers van eigen bodem betekent, valt volgens Kerkhof nog te bezien; dat die voor opschudding zorgt, is zeker, aldus de Vergelijk.nl-oprichter. 'Een aardverschuiving. De één zegt dat ze geen kans maken in ons land, de ander zegt van wél - wij besloten ons vast aan te sluiten.' In de Verenigde Staten is Amazon Google voorbijgestreefd als marktleider op productzoekgebied; Google heeft het sinds juni vorig jaar met de Europese Unie aan de stok omtrent Google Shopping. Volgens Amazon-partner Vergelijk.nl voelt de zoekgigant de hete adem van zijn concurrent op dat vlak ook hier in de nek: 'In Europa zou dat nog weleens snel kunnen gaan.'

Lees ook: 'Amazon ís hier al' (26-01-'18)