Twinkle | Digital Commerce

Flitsbezorgers in trek bij investeerders

2021-06-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:53

Flitsbezorgers als Flink, Gorillas en Getir weten in rap tempo de investeerders aan zich te binden. Nadat Getir vandaag bekendmaakte een enorme som groeigeld op te hebben gehaald, doet ook Flink een duit in het zakje. Daarnaast zoekt het bedrijf de samenwerking op met Rewe.

De Duitse bezorgdienst Flink, die evenals andere flitsbezorgers belooft essentiële boodschappen binnen 10 minuten aan huis te bezorgen, maakt vandaag bekend 240 miljoen dollar (omgerekend zo’n 200 miljoen euro) aan groeigeld te ontvangen. Een flinke som groeigeld, zeker gezien het feit dat Flink tot een halfjaar geleden nog niet eens bestond.

Met dat groeigeld kan Flink zijn bezorggebied wederom uit gaan breiden. Dat deed het deze week ook al, toen werd aangekondigd dat Amsterdam aan het Nederlandse bezorggebied werd toegevoegd. Inmiddels is de dienst hier in vijf steden actief. In thuisland Duitsland wordt in meer steden bezorgd. Daarnaast is het bedrijf in de Franse hoofdstad Parijs actief.

In het juninummer van Twinkle magazine, dat 22 juni verschijnt, lees je een uitgebreid verhaal over de opkomst van flitsbezorgers.

Leverancier

Naast het groeigeld laat Flink ook weten dat het gaat samenwerken met de Duitse super Rewe. Die laatste neemt een minderheidsbelang in de flitsbezorger en wordt leverancier voor de Duitse markt.

Bestuursvoorzitter Rewe Group Lionel Souque: ‘We zijn ervan overtuigd dat onze samenwerking in de goederensector een beslissende bijdrage zal leveren om Flink nummer één te maken in zijn segment in Duitsland. Tegelijkertijd kunnen wij als Rewe Group profiteren van de ontwikkeling van het marktsegment.’

In maart van dit jaar maakte flitsbezorger Getir – dat onlangs zijn Nederlandse start aankondigde – bekend omgerekend 255 miljoen euro aan groeigeld te ontvangen. Vandaag werd duidelijk dat daar nog 454 miljoen euro aan wordt toegevoegd. En ook Gorillas heeft inmiddels een kwart miljard euro aan groeigeld opgehaald.

Winstgevend?
Ondertussen bestaat er grote twijfel over de winstgevendheid van het snel opstomende fenomeen. Want een losse pot pindakaas binnen luttele minuten op de stoep kan toch geen winstgevend bedrijfsmodel zijn? Consultant M3 Consultancy maakte een lezenswaardige voorbeeldberekening, gebaseerd op de prijzen van Gorillas. Conclusie: op basis van de huidige prijzen lijkt het geen lucratief bedrijfsmodel. Aan winst maken kan waarschijnlijk pas worden gedacht als de prijzen worden verhoogd en ook de bezorgkosten omhoog gaan.