Twinkle | Digital Commerce

Shein meest gedownloade shopping-app ter wereld

2021-06-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:33

De Chinese mode-app Shein heeft Amazon ingehaald als meest gedownloade shopping app. De onderneming staat in 56 landen op één binnen de shopping-categorie in de iOS App Store.

Daarnaast staat de app in 124 landen in de top 5. Opmerkelijk is dat het modebedrijf daarmee Amazon van de troon stoot, die in veel landen op nummer één stond. Het gerucht gaat dat Shein (spreek uit: She-In, oorspronkelijk heette het bedrijf She Inside) een beursgang plant met een waardering van omgerekend 38 miljard euro, zo weet OMR. Het bedrijf verkoopt alleen items van zijn eigen merk, tegen zeer betaalbare prijzen. T-shirts beginnen bij 2 euro, jeans vanaf 8 euro en jurken vanaf 15 euro.

Mysterieus

Shein is gehuld in mysterie, de oprichter Chris Xu geeft geen interviews en er is geen Wikipedia-pagina te vinden van het bedrijf. Binnen China heeft Shein een reputatie opgebouwd van het vermijden van journalisten en investeerders, schrijft Not Boring. Overigens is het merk onder Chinese consumenten vrijwel onbekend, gezien het bedrijf zich voornamelijk richt op export naar het buitenland. Desalniettemin is Shein één van de snelst groeiende e-commercebedrijven ter wereld. Naar verluidt genereerde de nummer 70 uit de Twinkle100 in 2020 bijna 10 miljard dollar aan inkomsten en groeide het bedrijf in de afgelopen acht jaar met 100 procent. Het bedrijf verkoopt mode-items in 220 landen en regio’s.

Drie dagen

Het Chinese bedrijf geeft het begrip ‘fast-fashion’ een nieuwe dimensie. Volgens Reuters wil Shein de tijd van ontwerp tot voltooid product terugbrengen tot maximaal drie dagen, momenteel heeft het bedrijf daar zeven dagen voor nodig. Zelfs dat is sneller dan de gevestigde fast-fashion groep Inditex (het bedrijf achter Zara) nodig heeft – namelijk 14 dagen. In 2019 werden er 150.000 artikelen aan de shop van Shein toegevoegd, gemiddeld 10.000 per maand. Voordat een item in grote oplage wordt geproduceerd, test het bedrijf eerst met 100 stuks of het aanslaat bij klanten.