Twinkle | Digital Commerce

Wat weten we over Amazon.nl?

2020-01-15
1034581
  • 2:33

Begin 2020 lijkt het dan toch te gaan gebeuren: ’s werelds grootste e-commerce bedrijf maakt van Amazon.nl een volwaardig webwarenhuis. Veel gestelde vragen en antwoorden op een rij.

Amazon.nl bestaat toch al?
Klopt. Het domein werd op 14 april 1998 geregistreerd. Jarenlang wees de site door naar het Britse Amazon.co.uk. Dat veranderde vijf jaar geleden: sinds 12 november 2014 worden op Amazon.nl e-books en e-readers van het eigen merk Kindle verkocht.

Hoe komt Amazon zo hoog in de Twinkle100?
Met een online omzet van 350 miljoen euro in Nederland bezet Amazon de zesde plaats in de Twinkle100, achter bol.com, Coolblue, Albert Heijn, Zalando en wehkamp. Die positie dankt het bedrijf primair aan de aankopen van Nederlanders op andere landendomeinen van Amazon, zoals Amazon.com, Amazon.co uk en vooral Amazon.de. Die Duitse site kwam in de zomer van 2016 in een Nederlandse vertaling beschikbaar. Het jaar daarop werd iDeal als betaalmethode toegevoegd en konden Nederlanders een Prime-abonnement afsluiten. Afgelopen zomer werd uitverkoopfestijn Prime Day hier voor het eerst georganiseerd. Bij die gelegenheid riep Amazon de vaderlandse pers bijeen, om te benadrukken dat het bedrijf feitelijk al lang aanwezig ís in ons land. Op de vraag waarom Nederlanders dan moeten shoppen op Amazon.de kwam geen antwoord. ‘Voor Amazon is Nederland een provincie van Duitsland’, concludeerde NRC.

Dat gaat binnenkort dus veranderen?
Daar lijkt het sterk op. Een bericht aan lokale leveranciers verscheen in de (besloten) Amazon Expert Group Netherlands op LinkedIn, opgepikt door Emerce. Uit de memo blijkt dat Nederlandse verkopers alvast een zogeheten Vendor Central Account voor ons land kunnen aanmaken om straks klaar te zijn voor de opening van Amazon.nlin the beginning of next year’. De voorwaarden zijn gelijk aan die van Amazon.de. De boodschap is van verschillende kanten bevestigd aan Twinkle.

Komen er ook magazijnen in Nederland?
Daar zijn geen aanwijzingen voor. Amazon verzendt Nederlandse orders vanuit het westen van Duitsland, met name Rheinburg, Dortmund, Keulen en Mönchengladbach en blijft dat volgens de memo ook doen. ‘Amazon levert nergens sneller dan in Nederland’, benadrukte het bedrijf afgelopen zomer. Nederlanders kunnen ruim een miljoen producten tot middernacht bestellen op Amazon.de, voor levering op de volgende dag.

Gaat Amazon onze markt domineren?
Dat valt te bezien. Amazon koppelt een reusachtig assortiment aan lage prijzen, waar Nederlandse verkopers feitelijk niet tegenop kunnen. Doordat Amazon onze markt lange tijd relatief ongemoeid heeft gelaten, anders dan grotere Europese landen, hebben nationale spelers hier wel een sterke positie kunnen opbouwen. Bol.com ontwikkelt zich net als Amazon tot een platform waarop andere partijen verkopen. Inmiddels zijn tienduizenden Nederlandse sellers bij de nummer 1 van de Twinkle100-aangesloten, bol.com wordt ook beschouwd als meer ‘seller friendly’ dan de Amerikaanse reus. Daar komt bij dat bol.com met Albert Heijn een sterke zuster heeft in onze winkelstraten. Voor andere Nederlandse webwinkeliers betekent de openstelling van Amazon.nl meer concurrentie, maar ook een alternatief platform om hun waar aan consumenten van eigen bodem te slijten.

Wat zegt Amazon?
Amazon zelf reageerde niet op vragen van Twinkle. Het Nederlandse pr-bureau Bobbery volstaat met de mededeling dat ‘Amazon hierover geen aankondigingen heeft gedaan’.

Lees ook
* Amazon, wat mogen we verwachten? (22 november 2019)
* Wat betekent de komst van Amazon naar Nederland? (30 oktober 2019)

In het decembernummer van Twinkle lees je meer over de stappen van Amazon in Nederland.