Twinkle | Digital Commerce

FNV: ‘Amazon, houd je aan de regels’

2021-07-14
1000562
  • [nieuws]
  • 1:42

FNV maakt zich zorgen om de opening van het eerste distributiecentrum van Amazon in Nederland. De vakbond roept de webwinkelreus op om zich aan de regels te houden.

In een open brief aan Amazon waarschuwt FNV-voorzitter Tuur Elzinga de retailer: ‘Wij zijn misschien een klein land, maar onze vakbondstraditie is lang en groot. Amazon moet de rechten van onze werknemers respecteren, waaronder het recht om je te verenigen in een vakbond.’ De FNV maakt zich vooral zorgen om hoe Amazon om zal gaan met de distributiemedewerkers en chauffers. ‘Het bedrijf staat er wereldwijd niet best op als het gaat om het respecteren van de rechten van zijn werknemers. Daarbij houdt het vakbonden het liefste buiten de deur,’ aldus de vakbond.

Gezondheid werknemers

Volgens de FNV drukt Amazon de lonen in de Verenigde Staten en in landen om ons heen. De retailer zou daarnaast de gezondheid van werknemers in het gevaar brengen door de hoge werkdruk. Medewerkers moeten volgens de vakbond toestemming vragen om naar het toilet te gaan en worden digitaal gevolgd in alle bewegingen. Elzinga: ‘Dat soort toestanden kan absoluut niet door de beugel, dat tolereren wij van geen enkel bedrijf, dus ook niet van Amazon. Wij zijn blij met de komst van nieuwe bedrijven en banen naar ons land, maar wel op onze voorwaarden.’

Delivery station

Amazon opent vandaag zijn eerste delivery station in Nederland van 8500 vierkante meter. Van daaruit levert de retailer aan klanten uit het gebied rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Haarlem. In het derde kwartaal van 2021 worden pakketten bij klanten bezorgd met 40 elektrische bezorgwagens.

In een persbericht laat het bedrijf weten: ‘Amazon is een prettig bedrijf om voor te werken met zeer competitieve salarissen, goede secundaire arbeidsvoorwaarden vanaf de eerste werkdag en trainingsprogramma's voor gewilde banen. De veiligheid en gezondheid van werknemers staan bij ons voorop, wat betekent dat we in 2020 ruim 10 miljard dollar hebben geïnvesteerd in de veiligheid van onze werknemers en de bezorging aan onze klanten.’

Beeld: David Plas

Lees ook: Amazon: ‘We versnellen de groei van het Nederlandse mkb’