Twinkle | Digital Commerce

Zalando rekent verzendkosten in steeds meer landen

2019-04-17
1000562
  • 1:52

Online fashionwinkel Zalando rekent sinds kort in vier Europese landen verzendkosten voor kleine bestellingen. Nadat Italië een paar maanden geleden aan de beurt was, moeten nu ook Britten. Ieren en Spanjaarden leverkosten betalen.

Het gaat bij Spanje, Ierland en Italië om verzendkosten bij bestedingen tot 24,90 euro per bestelling, meldt De Tijd. Hierbij moeten Italianen 3,50 euro betalen, Ieren 3 euro en Spanjaarden 2,90. Voor Britten geldt het verzendtarief van 3 pond bij een aanbesteding lager dan 19,90 pond.

Daarmee stapt Zalando dus steeds meer af van zijn gratis levermodel. Iets waar de nummer 3 van de Twinkle100 onder meer groot mee is geworden. Een woordvoerder laat aan de Belgische krant weten dat daar vooralsnog geen plannen zijn om kosten voor levering in te voeren.

In een reactie laat Zalando weten: 'Gedurende de eerste Zalando-jaren ging het niet alleen om het aanbieden van een breed assortiment maar ook om meer klanten online te laten shoppen; gratis levering en retouren om klanten te winnen en groei te stimuleren.' Het bedrijf laat weten dat consumenten tegenwoordig anders willen winkelen en daardoor behoefte hebben aan andere diensten. Over een uitrol van de verzendkosten naar Nederland kan het bedrijf nog niet veel kwijt, net als naar andere landen. 'Op dit moment zijn we nog niet van plan om dit naar andere markten uit te rollen. Eén van onze sterke punten is dat we elke markt op een zeer gelokaliseerd niveau behandelen en daarom controleren en beheren we elke markt op basis van de lokale specificaties.'

Ikea

Zalando, dat gisteren een positief bedrijfsresultaat van ‘enkele miljoenen’ over het eerste kwartaal wist te melden, is niet de enige retailer die overstag gaat met het rekenen van verzendkosten. Meubelverkoper Ikea gaf begin dit jaar nog aan verzendkosten in rekening te blijven brengen bij online aankopen. Tegen dezelfde Belgische krant liet ceo Jesper Brodin toen weten de meubels goedkoper aan te gaan bieden, maar voor verzending nog wel te laten betalen ‘omdat dit nu eenmaal geld kost.’ Dit leidde tot veel reacties uit de e-commercewereld.

In de laatste editie van Twinkle, die gisteren verscheen, lees je een uitgebreid artikel over het blijven rekenen van verzendkosten. Spelers uit de webwinkelmarkt uitten daarin hun mening over het besluit van Ikea. Is dit transparant of irreëel?