Twinkle | Digital Commerce

Italiaans onderzoek naar machtsmisbruik Amazon

2019-04-16
1000562
  • 0:45

Amazon zou in Italië middels speciale deals misbruik hebben gemaakt van zijn machtspositie. De Italiaanse mededingingsautoriteit start daarom een onderzoek.

De Amerikaanse webverkoper zou met extra voordelen komen voor externe aanbieders als zij gebruikmaken van de logistieke diensten van het bedrijf. Onder meer extra aandacht op de site van Amazon zou tot de voordelen behoren. Volgens de Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM mag dit niet en maakt de e-tailer zich schuldig aan concurrentievervalsing.

Ook Duitsland

Italië is niet het enige land dat de Amerikaanse e-tailreus onderzoekt. De Duitse mededingingsautoriteit Bundeskartellamt doet sinds enkele maanden onderzoek naar vermeende concurrentievervalsing bij externe verkooppartners. Die autoriteit onderzoekt vooral of Amazon geen misbruik maakt van zijn positie als zowel platformdienstverlener en verkoper. Ook de Europese Commissie onderzoekt Amazon. De commissie wil weten of de e-tailer misbruik maakt van gegevens over online verkooppartners voor eigen gewin.