Twinkle | Digital Commerce

Tikkie wordt betaaloptie in webshops

2018-09-14
1000561
  • [nieuws]
  • 1:51

Tikkie krijgt vanaf komende maand een plek in webwinkels. Wie kiest voor ‘supersnel betalen’ en zijn mobiele nummer invoert, krijgt een WhatsApp-bericht dat het betaalproces initieert.

ABN Amro demonstreerde de nieuwe API (application programming interface) gisteren rondom de uitreiking van de retailprijzen die de bank sponsort. Ruim twintig webwinkels die draaien op Magento of op een zelf ontwikkeld platform, gaan Tikkie vanaf oktober aanbieden. Later komen er ook koppelingen voor andere e-commerce software beschikbaar.

Terugbetalen

Tikkie werd medio 2016 geïntroduceerd als een eenvoudige manier om vrienden terug te betalen, bijvoorbeeld na een diner of de aankoop van een gezamenlijk cadeau. Ook niet-klanten van ABN Amro kunnen de app gebruiken om terugbetaalverzoeken te doen, daarnaast hoeven debiteuren de app niet te downloaden om zo’n verzoek in te willigen. Momenteel loopt er een publiekscampagne om Tikkie, dat leunt op iDeal, verder onder de aandacht te brengen.

Tikkie-button

Webshoppers krijgen bij aangesloten webwinkels straks een Tikkie-betaalbutton te zien om ‘supersnel’ af te rekenen. Wie daar op klikt, zijn nummer invoert en het WhatsApp-bericht ontvangt, dient bij de eerste transactie persoonlijke informatie in te voeren, waaronder adresgegevens. Is dat eenmaal gebeurd, dan kunnen shoppers vervolgens binnen 8 seconden een transactie doen, is de belofte. ABN Amro presenteerde ‘Tikkie Supersnel betalen’ gisteren dan ook als een alternatief voor de reguliere checkout.

Payconiq en OK

Tikkie gaat onder andere de strijd aan met Payconiq, een door ING geïnitieerde betaaloplossing waar ook andere banken zich aan hebben verbonden. ABN Amro participeerde aanvankelijk, maar trok zich terug omdat de bank meer toekomst zag in Tikkie. Een derde speler is OK, opgericht door Chiel Liezenberg, de man die aan de wieg stond van iDeal. Afgelopen voorjaar was Deen de eerste winkelketen die OK ging aanbieden.

Online en offline

Alle genoemde aanbieders willen shoppers zowel online als offline bedienen. Zo biedt studentenformule Spar University winkelbezoekers de mogelijkheid om de rij te ‘skippen’ dankzij een koppeling met Tikkie. Payconiq sloot deals met verschillende supermarktformules en daarnaast met onder andere Karwei, Primera en La Place.


Lees ook:
* Payconiq België en Bancontact gaan fuseren (27 maart 2018)
* Nieuwkomer OK faciliteert checkout op productpagina (19 december 2017)