Twinkle | Digital Commerce

Schrap de verplichting tot achteraf betalen

2018-09-14
1000562
  • [visie]
  • 1:15

Deze week riep de Minister van Financiën Wopke Hoekstra webwinkeliers op om problematische schulden onder klanten terug te dringen. Een nobel streven om kwetsbare mensen tegen zichzelf te beschermen en daarmee veel problemen te voorkomen.

De minister vraagt allereerst webwinkels zelf initiatief te tonen om het kopen op de pof minder aantrekkelijk te maken. Door deze oproep lijkt het of webwinkeliers er massaal voor kiezen om over de rug van kwetsbare mensen grof geld te verdienen. Niets is minder waar. In de praktijk zie ik maar een handjevol webwinkels gespreid betalen-methodes aanbieden.

Achteraf betalen: achterstand wordt norm

Ook voelt deze oproep voor mij wat dubbel. In de praktijk zijn Nederlandse webwinkels namelijk verplicht om minimaal één achteraf-betaalmethode aan te bieden. Daarmee wordt op de pof kopen dus juist gestimuleerd en genormaliseerd. Hoewel het volledige bedrag bij deze betaalmethodes toch op korte termijn voldaan moet worden, is hier ook een groot risico van betalingsachterstanden en schulden. Op het moment van bestellen hoeft de consument immers niet het benodigde bedrag paraat te hebben.

Ik kaats de bal dan ook graag terug naar de minister en vraag hem namens mijzelf en 5.600 bij WebwinkelKeur aangesloten webwinkels om allereerst de achteraf-betalingsverplichting voor webwinkels te schrappen. Daarmee geef je een duidelijk signaal af dat direct betalen de norm is en voorkom je het plaatsen van aankopen die een consument achteraf niet blijkt te kunnen betalen.