Twinkle | Digital Commerce

Bpost dieper in Nederlandse logistiek met Leen Menken

2018-01-11
980551
  • [nieuws]
  • 1:37

Bpost slaat een nieuwe slag op de Nederlandse logistieke markt met de overname van Leen Menken. De Belgen annexeren daarmee opnieuw een speler van formaat in ons land.

Leen Menken verzorgt inpakwerk en distributie van gekoelde producten in de Benelux, voornamelijk in de food-sector. Bekende klanten van de logistieke partij zijn onder meer HelloFresh, Marley Spoon, Streekbox en Bloomon.

Bpost breidt met de overname zijn food logistics-activiteiten uit; in eigen land verliest het terrein op dat gebied aan PostNL, dat sinds dit najaar onder meer de bezorging van alle Carrefour-boodschappen bij de zuiderburen op zich neemt. Ook Amazon ligt er op de loer.

Overnameslag

Bpost zet de laatste tijd rasse schreden op het gebied van logistieke dienstverlening voor e-commerce spelers via diverse overnames, met name in Nederland. Eén van de eerste partijen betrof De Buren, waarmee bpost ruim een jaar geleden de beschikking kreeg over vijftig onbemande afhaalpunten in ons land. Dat aantal is inmiddels aardig uitgebreid en kent nu ook een Belgische variant, Cubee genaamd. PostNL, beruchte overnameprooi van de Belgen, toonde zich minder gecharmeerd; daarop schaakte bpost de Nederlandse DynaGroup, dat onder meer Dynalogic in de portefeuille heeft.

Logistieke keten

In eigen land kocht de Belgische post- en pakketvervoerder afgelopen oktober het Gentse fietskoeriersbedrijf Bubble Post. Dat verwachtte geen veranderingen te ondervinden van die acquisitie, zei ceo Marc Morioux destijds: 'Bpost stapte in 2015 in CityDepot en een jaar later in Parcify. Die bedrijfjes hebben hun identiteit kunnen behouden en kunnen hun eigen koers varen'. Morioux zelf bleek halverwege december echter niet langer in dienst.

De ambities van bpost reiken tevens over Europese grenzen: ook in de Verenigde Staten trok het bedrijf zijn portemonnee voor een overname. Daar betrof het e-commerce dienstverlener Radial, waarmee bpost 'uitbouw van webshops en fraudebescherming voor de hele logistieke keten' op internationaal niveau beoogt.