Twinkle | Digital Commerce

Amazon ís hier al

2020-01-15
18881062
  • 3:21

Amazon laat zich zelden of nooit zien op Nederlandse podia. Maar op de Webwinkel Vakdagen presenteerde de retailreus zich als zakenpartner. ‘Wij creëren waarde.’

De vraag wordt vaak gesteld: wanneer komt Amazon nou écht naar Nederland. Ondertussen worden shoppers uit ons land in hun moerstaal bediend, ook in de apps van Amazon, kunnen ze betalen met iDeal en een Prime-abonnement afsluiten. Daarmee hebben ze potentieel twee miljoen producten de volgende dag in huis.

Dat benadrukt Alex Ootes, die sinds een klein jaar de titel ‘Vice President Pan-EU Category Management and EU Expansion’ op zijn visitekaartje heeft staan. Twinkle sprak de Nederlander, al ruim twaalf jaar in dienst bij Amazon, deze week voorafgaand aan zijn presentatie op de Webwinkel Vakdagen.

Amazon.de

Amazon bracht eind 2014 Amazon.nl in de lucht, maar daarop zijn nog altijd slechts e-books en bijbehorende readers te koop. Voor een breed assortiment kunnen Nederlandse shoppers sinds de zomer van 2016 in de eigen taal shoppen op Amazon.de. Het domein werd de afgelopen jaren ook naar het Pools, Turks, Tsjechisch en Engels vertaald. Ootes: ‘Vertaling is de krachtigste manier om klanten in de rest van Europa aan te spreken.’

Het optuigen van een geheel gevulde dedicated landensite heeft technisch gezien veel meer voeten in de aarde, maakt hij duidelijk. ‘Toen we Prime gingen aanbieden voor Nederlandse shoppers op Amazon.de konden ze er vanaf dag één een miljoen items kopen voor next day delivery, inmiddels zijn dat twee miljoen items.’ Anders had het allemaal langer geduurd, wil hij maar zeggen. Ook Amazon Business is inmiddels in onze taal beschikbaar op Amazon.de. Ootes: ‘Zo hebben we Nederlandse bedrijven snel toegang kunnen verschaffen tot alle mogelijkheden.’

Bereik en logistiek netwerk

De kans dat Amazon.nl op korte termijn zal uitgroeien tot een volwaardig webwarenhuis, lijkt dus niet groot. Al wijst Ootes erop dat hij er geen concrete uitspraken over mag doen, omdat Amazon is genoteerd aan de Nasdaq. Behalve voor Duitsland heeft de e-commerce gigant momenteel aparte Europese landensites voor de Britse, Franse, Spaanse en Italiaanse markt. Samen trekken de sites volgens Ootes 100 miljoen Europese bezoekers per maand. Een netwerk van 41 fulfilmentcenters zorgt ervoor dat shoppers in de verschillende delen van het continent relatief snel kunnen worden bediend.

Amazon Seller Services

Andere productverkopers kunnen meeliften op zowel het genoemde bereik als het logistieke netwerk van Amazon (Fulfillment by Amazon), via het Amazon Seller Services portal dat Ootes woensdag uitgebreid onder de aandacht bracht. ‘In mijn presentatie wijs ik verkopers erop, maar we hebben geen stand op deze beurs', bevestigt hij aan Twinkle.

Het programma verkoopt zich feitelijk zelf, de meeste nieuwe sellers bij ons zijn verrast door de sales uptake. Wij creëren waarde, dat gaat toch wel rond.

Ootes wijst er nog op dat Amazon geen listing fees hanteert voor de verkoop op zijn websites, alleen een maandelijkse vergoeding van 39 euro en een variabele verkoopcommissie van tussen de 6 en de 15 procent. Voor Fulfillment by Amazon, waarbij ook de verzending en retouren worden uitbesteed, komen daar uiteraard nog kosten bij.

Incrementele verkopen

Twinkle100-lijstaanvoerder bol.com biedt webwinkels in de Benelux soortgelijke diensten aan, maar nummer 6 Amazon claimt de wereld tot verkoopdomein van partners te maken. Ootes in zijn presentatie: ‘Wij bedienen wereldwijd honderden miljoenen kopers, het over-overgrote deel van de inkomsten via Amazon is dan ook incrementeel voor Nederlandse bedrijven.’ Volgens de Hollander in Amerikaanse dienst hebben zich inmiddels enkele duizenden Nederlandse verkooppartners bij Amazon aangesloten.

Nederlands magazijn

Rest de vraag of Amazon een magazijn op Nederlandse bodem ambieert, waar geregeld geruchten over opduiken annex aanwijzingen voor zijn. Ootes wijst op de beursnotering; hij kan er geen bevestigend noch ontkennend antwoord op geven. Wel zegt hij: ‘Op dit moment bedienen we Nederlandse klanten voornamelijk vanuit twee fulfilmentcentra in Duitsland (Rheinberg en Werne, AvO) en vanuit Lille in Frankrijk. Dat is redelijk dichtbij, we kunnen als gezegd twee miljoen artikelen daags na bestelling bezorgen hier. Ik kan bevestigen dat er nog een fulfilmencentrum bijkomt in Mönchengladbach. In totaal hebben we 41 van die big buildings in Europa, gemiddeld wel tien voetbalvelden groot. Ze staan niet alleen in landen waar we ook een dedicated landensite hebben, zo hebben we ook een fulfilmentcenter in Polen. Wij kijken niet naar grenzen.'

Lees ook: Amazons Echo en muziekstreamdienst in Nederland (12 december 2017)

Lees de verslagen van alle keynotes op de Webwinkel Vakdagen: dag 1 en dag 2.