Twinkle | Digital Commerce

‘Amazon biedt bizarre kansen’

2020-01-15
977549
  • 1:60

Nederlandse ondernemers die online willen verkopen hoeven geen webwinkel te openen. Ze kunnen het zelfs beter niet doen, aldus Marco Coninx gisteren op het Cross Border e-commerce Event. 'Je zou geen eigen webshop moeten beginnen.'

Coninx is directeur van AMCO International, dat keukenartikelen verkoopt aan klanten in ons land (met Keukenmarkt Nederland), België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Het bedrijf bezet de 28e plaats in de gisteren gepresenteerde CrossBorder Top 30.

Coninx is ook de auteur van Verover Europa via Amazon, waarin hij zijn eigen praktijkervaringen met de e-commerce reus deelt. Dankzij Amazon verdient hij met zijn bedrijf een goede boterham over de grens.

Offensief en defensief

Andere Nederlandse retailers kunnen de internationale kansen ook grijpen, spiegelde Coninx het publiek in Mereveld gisteren voor. Voor 39 euro per maand zijn ze verkoper op Amazon, verder is alles performance based: bij verkoop betalen ze, afhankelijk van de categorie, een commmissie van tussen de 7 en 15 procent, daarnaast een vergoeding als Amazon de opslag en verzending voor zijn rekening neemt. Autoriteit speelt bij Amazon geen rol volgens Coninx, dus de drempel om te verkopen is laag. Verkopers kunnen meeliften op het grote verkeersvolume en de serviceniveaus van Amazon, er is geen investering nodig om te starten en dat kan met één product.

Bijkomend voordeel voor Nederlandse marktplaatsverkopers is dat ze nu al ervaringen opdoen met het platform, voordat Amazon ook in ons land dominant is en ondernemers in het defensief dringt. Want dat het bedrijf, marktleider in Duitsland, Engeland en Frankrijk, hier een veel grotere hap uit de online taart gaat nemen is volgens Coninx zeker: ‘Amazon komt écht naar Nederland, de vraag is dus niet of maar wanneer. Ze hebben hun .de-site al naar het Nederlands vertaald en Prime Video in ons land beschikbaar gemaakt, dat zijn nog maar de voortekenen. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ze bezig zijn met de bouw van een Nederlands fulfilmentcenter langs de A2 bij Born (regio Sittard, red.).’

Fulfilment by Amazon

Amazon verzendt het gros van de Nederlandse bestellingen nu vanuit fulfilmentcentra in Duitsland (foto), waar steeds meer artikelen van third part sellers liggen opgeslagen, en die zijn gekoppeld aan Amazon-magazijnen in andere landen. Ook Nederlandse ondernemers kunnen al jaren gebruik maken van Fulfilment by Amazon en het Europese verzendnetwerk.

Op dit moment staan er geen logistieke vacatures uit binnen Nederland. Amazon zoekt wel naar recruiters die aan het werk gaan in Amsterdam, waar de onderneming zijn intrek zou nemen in The Cloud.