Twinkle | Digital Commerce

FNV kondigt staking bij PostNL aan na weekend

2017-11-16
1000562
  • [nieuws]
  • 1:37

Vakbond FNV zegt 'duizenden reacties' te hebben ontvangen van ontevreden PostNL-medewerkers. De belangenvertegenwoordiger kondigt daarom stakingen na het weekend aan.

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer vandaag pleitte FNV voor een eerlijke postmarkt. 'Dat betekent dat álle op die markt actieve bedrijven zich onverkort moeten gaan houden aan de regel dat minimaal 80 procent van hun werknemers een arbeidsovereenkomst met hun bedrijf moet hebben.' Wie niet gehoorzaamt, moet flink beboet worden, aldus de vakbond.

Volgens FNV-onderhandelaar Ger Deleij staan de eerste acties gepland na komend weekend. ‘Volhardt het bedrijf in haar standpunt, dan kan het een lastige decembermaand tegemoet zien, zoveel is zeker’, verklaart de FNV'er.

Principe-akkoord van hand gewezen

Onder de cao van PostNL vallen zo'n twintigduizend medewerkers. De pakket- en postvervoerder stelde een loonsverhoging van 2,6 procent over 2017 en 2018 en een eenmalige uitkering van 50 euro voor; het sloot daarvoor een principe-akkoord met leden van de Bond van Post Personeel (BVPP), CNV Publieke Diensten en VHP2, maar de FNV gaat niet akkoord en eist over een periode van twaalf maanden een verhoging van 2,5 procent.

Naast meer loonsverhoging moet PostNL volgens FNV meer medewerkers in dienst nemen, omdat de werkdruk te hoog zou liggen bij de huidige bezorgers. De reiskostenvergoeding die PostNL biedt, kon ook niet op goedkeuring van de vakbond rekenen.

ZZP-kwestie

FNV jaagt al jaren op schijnconstructies waarbij werknemers van bedrijven niet in vaste dienst worden genomen, maar feitelijk in vast verband werken. De vakbond wees in die context al diverse malen naar PostNL en meldde in augustus nog dat onderaannemers van het bedrijf zich onder druk gezet voelen hun bezorgers te weinig te betalen en vrij te geven. PostNL beloofde vorig jaar beterschap, nadat de kwestie directeur pakketten Benelux Yme Pasma deed vertrekken. Overigens wordt niet alleen PostNL, maar ook Deliveroo en UberEATS beticht van zzp-schijnconstructies; vandaag lopen Deliveroo-bezorgers een protestmars in Amsterdam.