Twinkle | Digital Commerce

FNV: 'PostNL dwingt cao-ontduiking af'

2017-11-15
24691389
  • 1:38

PostNL zou zijn onderaannemers zwaar onder druk zetten, waardoor zij zich genoodzaakt zien hun bezorgers structureel te weinig loon, vakantiegeld en overuren uit te betalen. Dat meldt het FD op basis van gesprekken met vakbond FNV, die een onderzoek heeft ingesteld naar de vervoerder.

Onderaannemers van PostNL melden - anoniem - aan de krant dat er onder hen grote angst heerst voor controles op naleving van de cao, omdat die collectief ontdoken wordt. Noodgedwongen, omdat marktleider PostNL zijn machtspositie inzet om zulke lage prijzen bij zijn onderaannemers op de bezorgmarkt te betalen, dat uitbetaling van lonen conform de cao te duur is.

'Geen conflict'

PostNL zegt zich niet bewust te zijn van de spanningen. 'De vergoedingen die PostNL betaalt aan de ondernemers zijn toereikend om de cao na te leven', aldus de vervoerder. Ook een woordvoerder van bol.com, dat ook op het lijstje van het FNV staat, verklaart dat er geen conflict speelt en dat rechten van werknemers worden nageleefd.

Wet Aanpak Schijnconstructies

Het FNV voert sinds januari diverse controles uit in het kader van de nieuwe Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS), die moet voorkomen dat bedrijven hun werknemers onterecht in een ZZP-dienstverband aanhouden. Ook PostNL werd daar diverse malen van beticht - zelfs leidend tot het vertrek van directeur pakketten Yme Pasma - en beloofde vorig jaar nieuwe werknemers alleen nog in een vaste betrekking aan te nemen.

'Moordende concurrentie'

De vakbond verklaart de aantijgingen aan het adres van PostNL door de 'moordende concurrentie' op de bezorgmarkt. Steeds vaker nemen grote e-commerce spelers als bol.com en Coolblue bezorging in eigen hand, waardoor logistieke bedrijven als PostNL, maar ook DHL, DPD en GLS prijsconcurrentie doorrekenen in lonen. 'Het is de norm geworden om de cao te ontduiken', zegt FNV-bestuurder Reinier Stroo. 'Niemand houdt zich eraan. We hebben na circa honderd controles geen enkel geval gevonden waar die cao wel werd nageleefd.'