Twinkle | Digital Commerce

Tweakers: 'Prijsverschillen elektronicawebshops toegenomen'

2017-11-16
1000555
  • 1:06

De prijzen van elektronicaproducten zijn sinds 2005 verder uit elkaar gegroeid, ondanks de hoge vlucht die het aantal online prijsvergelijkers sinds die tijd heeft genomen. Dat concludeert Tweakers uit een analyse van zijn Pricewatch.

Gemiddeld scheelde het goedkoopste elektronicaproduct op de online markt in Nederland tussen de 8 en 11 procent in de de afgelopen tien jaar. Van de 1100 euro die een Nederlands huishouden over het algemeen jaarlijks aan elektronica besteedt, zou dus zo'n 107 euro bespaard kunnen worden, rekent Tweakers voor.

Meer dan prijs

De product- en prijsvergelijker, die bovendien een actieve community host, merkt op dat naast de hoogte van een prijs, ook levertijd, naamsbekendheid en verzendkosten belangrijke factoren zijn in de keuze voor een webwinkel. Uit eigen onderzoek constateerde Tweakers dat consumenten 175 procent vaker kiezen voor een e-tailer die geen verzendkosten rekent. Next day delivery zou 15 procent meer klanten opleveren dan een bezorging van meer dan twee dagen; dat is zelfs 62 procent in vergelijking tot een webshop die meer dan twaalf dagen bezorgtijd biedt. Ten slotte kiezen Nederlanders 37 procent vaker voor webwinkels uit een 'top-3' in naamsbekendheid. 'Webshops kunnen zich een hogere prijs permitteren als de overige factoren gunstig gepositioneerd zijn ten opzichte van de concurrentie', concludeert Tweakers.