Twinkle | Digital Commerce

Brede steun voor streep door achteraf betalen in winkels

2024-10-18
1000562
  • 1:30

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een streep gaat door de invoering van achteraf betalen in de fysieke winkelstraat. Ook branchepartijen staan daarachter.

Begin deze maand werd bekend dat verschillende aanbieders achteraf betalen in winkels op grote schaal mogelijk willen maken. Online is achteraf betalen al lang en breed ingeburgerd, maar in de fysieke winkels geldt dat nog niet. Kamerleden uitten direct al hun bezorgdheid over deze ontwikkeling. Staatssecretaris Coenradie van Justitie beloofde in gesprek te gaan meet de aanbieders over de leeftijdscontroles op achteraf betalen.

Deze week bleek dat er een meerderheid in de kamer is dat een stokje wil steken voor de komst van achteraf betalen in winkels. Politieke partijen PvdA/GL, VVD, NSC, SGP en CU steunen een oproep van CDA-Kamerlid Van Dijk om dit te voorkomen. Zij stelt: ‘De financiële problemen waar mensen in terecht zijn gekomen sinds de opkomst van buy now, pay later-diensten is al veel te groot. Dit probleem moeten we niet nog groter maken door achteraf betalen ook in winkelstraten in te voeren.’

Brief van branche

De ontwikkeling is aanleiding voor verschillende branchepartijen om de handen in elkaar te slaan en gezamenlijk een brief te schrijven aan de ministers van Economische Zaken en Financiën en de staatssecretaris van Participatie en Integratie. Onder de deelnemers behoren ook INretail en Thuiswinkel.org. Zij stellen een driestappenplan voor: een afschaffing van de wettelijke verplichting om 50 procent achteraf te betalen, de wettelijke plicht om daarvoor beperkt kosten voor in rekening te brengen, en het bevorderen van samenwerking tussen BNPL (Buy Now Pay Later)-aanbieders inzake lopend krediet.

Volgens de partijen hebben verschillende aanbieders onlangs wel een gedragscode opgesteld, wat hen betreft ‘een stap in de goede richting’. Maar is het voor minderjarige en kwetsbare consumenten nog te makkelijk om gebruik te maken van achteraf betalen.