Twinkle | Digital Commerce

Deliveroo mogelijk voor rechter vanwege zzp-kwestie

2017-09-04
1000562
  • 1:13

Vakbond CNV keert zich volstrekt tegen de plannen van Deliveroo om toe te werken naar een volledig bestand van zzp'ers in de eigen bezorgdienst. CNV overweegt een gang naar de rechter om de maaltijdbezorger op andere gedachten te brengen.

De vakbond reageerde woedend op de bekendmaking van Deliveroo's wijzigingen in zijn bezorgdienst vorige week, waardoor nieuwe en bestaande bezorgers niet langer in vaste dienst genomen worden, maar als zzp'er werken. Het initiatief van die transitie zou volgens topman Philip Padberg voortkomen uit de wens van bezorgers zelf, die op die wijze meer loon zouden overhouden.

Schijnzelfstandigheid

Ondanks een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering die voor Deliveroo's bezorgers wordt afgesloten, betoogt CNV dat de rechten van werknemers geschonden worden. Zo zou er met een uurloon van 15 euro geen ruimte zijn voor het sparen voor een pensioen. Eerder gaf vakbond ZZP Nederland ook blijk van ongenoegen over de regeling, die 'schijnzelfstandigheid' in de hand zou werken. Ook minister Asscher sprak in februari zijn voornemen uit een onderzoek in te stellen naar dergelijke initiatieven van Deliveroo en concurrent UberEATS.

Opspraak

In thuisland Groot-Brittannië raakte Deliveroo ook in opspraak vanwege het beleid: daar stapte een afvaardiging bezorgers eind maart naar de rechter. Deliveroo is niet de enige partij die kritiek over zich heenkrijgt op dit gebied. Ook PostNL was in het verleden mikpunt van discussies rondom het inzetten van zzp'ers voor bezorgdiensten. De vervoerder