Twinkle | Digital Commerce

AO: 10 miljoen euro omzet per maand in Nederland en Duitsland

2017-11-21
48652736
  • 1:36

De Britse online elektronicaverkoper AO World boert vooral goed buiten zijn thuismarkt. De omzet in Duitsland en Nederland lag afgelopen halfjaar ruim 60 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In eigen land gaat het minder hard met AO, dat weer rode cijfers schrijft.

Na een succesvolle entree bij onze oosterburen startte AO begin vorig jaar in Nederland. Het bedrijf maakt geen specifieke landomzetten bekend, duidelijk is wel dat Duitsland en Nederland samen goed waren voor 58 miljoen euro omzet in de maanden april tot en met september (versus 36 miljoen euro in dezelfde maanden vorig jaar).

‘Europe’, zoals AO deze activiteiten noemt, is inmiddels dus goed voor ongeveer 10 miljoen euro per maand. Het continent vertegenwoordigt in deze cijferrapportage (pdf) 14 procent van de concernomzet, 4 procentpunten meer dan in het laatste hele boekjaar (tot en met maart jl.).

Van winst naar verlies

Tegenover de 60,5 procent omzetgroei op ons continent staat een groei van 7,4 procent in Groot-Brittannië in het afgelopen halfjaar. De teller bleef staan op een kleine 360 miljoen euro. Door de uitdagende marktomstandigheden op de thuismarkt, buitenlandse investeringen en de brexit moest AO een verlies (ebitda) van ruim 7 miljoen euro noteren, versus 1,5 miljoen winst in dezelfde periode vorig jaar.

Twinkle100

Ao.nl is de nummer 147 in de Twinkle100, genoteerd met een Nederlandse online omzet van 8 miljoen euro in 2016. Met zijn elektronica-aanbod, eigen bezorgdienst en focus op klanttevredenheid laat AO zich vergelijken met Coolblue, de nummer 4 op de lijst. Het Rotterdamse bedrijf is de Britse pure player inmiddels voorbij gegroeid.

Blokker

AO sloot afgelopen zomer een opvallende samenwerking met Nextail (Blokker Holding), de nummer 10 van de Twinkle100. Zo is witgoed van AO te koop op Blokker.nl, via Nextail Connect. Kort daarop kwam AO's mobiele app in het Nederlands beschikbaar.

Lees ook het interview met Evert van Ginkel, head of retail AO Nederland: Britse pure player AO schaalt op in Nederland (Twinkle 7-2017)