Twinkle | Digital Commerce

AO koopt webwinkel in mobiele telefonie

2018-11-09
1053610
  • [nieuws]
  • 1:17

De Britse online elektronicaverkoper AO World wordt via de overname van Mobile Phones Direct actief in mobiele telefonie.

De overname, gefinancierd in cash en aandelen, waardeert Mobile Phones Direct op ruim 38 miljoen pond. Dat is niet heel veel, maar toch denkt AO World een belangrijke inhaalslag te kunnen slaan op de telefoonmarkt. Op dit moment heeft het bedrijf alleen handsets in het assortiment, telefoons dus met een basisstation voor thuis- of kantoorgebruik.

5G

Uitbreiding met mobiele telefoons en bijbehorende abonnementen is volgens AO-baas Steve Caunce een logische stap. Hij ziet veel kansen op de Britse telefoniemarkt, met de introductie van 5G in het vooruitzicht. Analisten hebben zo hun twijfels over de acquisitie, waardoor de koers van AO World kelderde.

10 procent groei

In het halve boekjaar tot en met september realiseerde AO World een omzet van ruim 404 miljoen Britse pond, een groei van 9,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei in de UK was een kleine 6 procent, die daarbuiten ruim 35 procent.

AO in Nederland

Het Britse AO World is behalve op zijn thuismarkt actief in Duitsland en in Nederland. De online retailer stelt zich voor op zijn klanttevredenheid en bezorgt producten met eigen voertuigen thuis bij de klant. De nummer 102 in de Twinkle100 (16 miljoen euro omzet in Nederland vorig jaar) wordt daarom wel vergeleken met branchegenoot Coolblue, de nummer 2.

Coolblue

Coolblue biedt ook telefoons plus reparatiediensten aan, maar het verkoopt sinds begin vorig jaar geen abonnementen meer. Eerder kwamen andere topspelers in de Twinkle100, bol.com en wehkamp, daar al van terug.