Twinkle | Digital Commerce

De psychologie van de perfecte Facebook-foto

2017-05-28
180101
  • 3:29

Adverteren via Facebook blijkt een zeer effectieve manier te zijn om meer traffic en/of conversie te genereren voor een webshop. Honderden webshops hebben hun succes te danken aan dit, in principe, openbare dagboek.

Tekst: Maartje Denkers

Het internet staat bol van de artikelen met tips hoe de beste Facebook-advertenties worden gemaakt. Echter, met betrekking tot één aspect zijn ze het allemaal eens; het belang van het beeldmateriaal. Maar liefst 70 procent van de klikken zou hiervan afhankelijk zijn. Het is dus zaak om de perfecte afbeelding te selecteren binnen uw campagne. Vóór het opzetten van de campagne wordt u geacht om een bepaald doel te bepalen, bijvoorbeeld meer traffic naar de website of likes op de Facebook-pagina genereren. Omdat u van te voren niet kunt weten welke afbeelding het beste zal converteren, biedt het platform de mogelijkheid om zes afbeeldingen te gebruiken waarbij automatisch het beeld wordt gebruikt dat het doel het best behartigd. Maar als het succes voor een zodanig groot deel afhangt van het beeldmateriaal, waar moet u dan opletten?

Allereerst wordt aangeraden om een afbeelding te kiezen dat 1200 x 628 pixels heeft. Facebook geeft een voorbeeld weer van hoe de campagne eruit zou komen te zien. U zult al snel opmerken dat u zich beter aan dit pixel-advies kunt houden.

Positionering van het logo
U hebt een prachtige foto die naadloos aansluit bij de boodschap die u uw publiek wilt meegeven, maar u wilt ook dat uw logo erbij komt. De meesten van u zullen deze hoogstwaarschijnlijk dáár plaatsen waar u hem mooi vindt staan. Dit kan voortkomen uit persoonlijke smaak, maar ook wat u gewend bent. Echter, hier laten veel adverteerders mogelijkheden liggen.

De positionering van het logo binnen uw campagne is van essentieel belang gebleken. Dit heeft alles te maken met de verwerking van informatie binnen onze hersenen. Zo worden plaatjes in het rechter deel verwerkt, tekst en cijfers in het linker deel. Ons lichaam werkt echter -zoals u wellicht weet- asymmetrisch; het rechter deel van ons brein regelt het linker deel van het lichaam en andersom. Dus als u wilt dat het plaatje optimaal wordt opgenomen, moet het logo rechts van de afbeelding of links van de slogan. Op het moment dat uw brein een foto verwerkt, wacht het linker deel om geactiveerd te worden. Als dit tekst ziet vindt er een ultieme match plaats.

Betrokken publiek
Wilt u het publiek informeren of emotioneel aanspreken met de foto? Wat voor soort publiek heeft u voor u? Mensen die zeer betrokken zijn zullen lastiger te overtuigen zijn. Wanneer mensen niet erg betrokken zijn -wat zeer waarschijnlijk is op Facebook- kan het nuttig zijn om ze emotioneel te triggeren. Dus denkt u dat mensen betrokken zijn, zorg dan voor een sterk plaatje die overtuigend overkomt en maak gebruik van sterke argumentatie. Is dit niet het geval en wilt u de mensen die enkel door Facebook heen ‘browsen’ tot actie aanzetten, gebruik dan bekende personen, experts (autoriteit) of aantrekkelijke personen. De strategie ‘overdrijven maakt de zaak duidelijk’ werkt hier ook uitstekend.

Controversieel zijn
Veel mensen denken dat het beeldmateriaal dat u gebruikt in lijn moet zijn met wat u wilt uitstralen. Uiteraard klopt dit enigszins, want u wilt een imago opbouwen. U kunt er echter ook voor kiezen om iets controversieels te doen of om iets af te beelden wat mensen niet bij het merk hadden verwacht. Niet alleen creëert u hier een buzz mee, ook worden hier impliciete houdingen mee geactiveerd. Op het moment dat de impliciete en expliciete houding hetzelfde zijn, zal er weinig veranderen in de expliciete houding naar het merk. Alleen wanneer deze verschillen, zal uw expliciete houding veranderen en past u onbewust het beeld dat mensen van uw merk hebben aan. Een mooi voorbeeld hiervan is Suitsupply met de halfnaakte modellencampagne. Suitsupply wilde van het truttige imago af en besloot naakte modellen te gebruiken in de campagne. Het bedrijf kreeg veel kritiek over zich heen omdat de campagne seksistisch zou zijn, maar trok wel veel aandacht voor het merk. 

Al met al is het het belangrijkste dat uw foto opvalt tussen de talloze advertenties. U bent beperkt in het plaatsen van tekst in de foto, dus denk daar goed over na. Tot slot is het wijs om gebruik te maken van verschillende afbeeldingen, wellicht is er een patroon zichtbaar in welke foto’s wel of niet goed converteren. Dit stelt u in staat om steeds betere campagnes te maken.

Maartje Denkers is online marketeer bij Guapa Media.