Twinkle | Digital Commerce

HBD: ‘Opheffing bedrijfsschappen slecht voor kleinere winkelier’

2017-05-27
188188
  • 1:56

Het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD), waar webwinkeliers verplicht aan afdragen, houdt op te bestaan. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor opheffing van alle product- en bedrijfsschappen. Het HBD zegt dat het besluit slecht zal uitpakken voor kleinere winkeliers.

Minister Kamp maakte dit najaar bekend het stelsel van Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisaties (PBO’s, 11 product- en 6 bedrijfschappen) aan te willen passen. Het kabinet vindt dat de PBO’s in beginsel geen taken meer moeten vervullen die geen publiek belang dienen, zoals productpromotie. Zulke taken moeten aan de sectoren zelf worden overgelaten, vindt de regering.

Motie
De Tweede Kamer ging gister nog een stap verder door voor de opheffing van de PBO’s te stemmen. Een motie van VVD'er Charlie Aptroot om de schappen af te schaffen, werd met steun van PVV, SP, D66 en GroenLinks aangenomen. Ondernemers die gezamenlijk activiteiten ten behoeve van de sector willen oppakken, zouden zich voortaan moeten organiseren in private organisaties zoals brancheverenigingen.

Sectorbreed
HBD zegt het daarmee eens te zijn, maar tekent aan dat juist die brancheverenigingen vragen om ondersteuning van het hoofdbedrijfschap. ‘Veel problemen waarmee de winkelier en dus de brancheorganisaties zich geconfronteerd zien, zijn niet specifiek voor een bepaalde branche. Het is dan wel zo efficiënt als er op sectorbreed niveau oplossingen worden gevonden die vervolgens met behulp van de brancheorganisaties weer kunnen worden uitgerold’, stelt voorzitter Elrie Bakker.

Hoofd boven water
‘Bovendien’, vervolgt Bakker, ‘vormt een bedrijfschap een uitstekend platform voor werkgevers en werknemers om samen te werken aan de ontwikkeling van de bedrijfstak. Juist nu is dat goede overleg uiterst belangrijk.’ Vooral kleinere winkeliers zouden de dupe zijn van het kamerbesluit. Bakker: ‘Het gaat in de detailhandel vooral om kleine ondernemingen. Deze ondernemers staan vaak alleen in hun zaak. Veel van hun tijd zijn zij kwijt met overleven en zorgen dat zij het hoofd boven water houden.’

Weinig voor terug
Thuiswinkel.org liet eerder weten blij te zijn met de afslanking van de bedrijfsschappen. ‘Webwinkeliers moeten verplicht betalen voor iets waar ze niet om vragen en voor het gevoel weinig voor terug krijgen. Een startende onderneming heeft wel andere dingen aan zijn hoofd. Het regeringsbesluit is daarom een goede zaak, hoewel een afschaffing van de verplichte afdracht beter bij onze wensen had gepast.’

Gister heeft de Kamer dus voor afschaffing van de product- en bedrijfssschappen gestemd, waarmee aan de verplichte afdracht ook een eind komt.