Twinkle | Digital Commerce

Prinsjesdag: investeringen in sterkere digitale economie

2024-09-18
1000562
  • 1:59

In de financiële plannen van het kabinet voor het komende jaar is veel aandacht voor het ondernemersklimaat. In 2025 en daarna wordt extra geïnvesteerd in innovatie, strategische technologieën en digitalisering.

Beeld: Ministerie van Financiën / Valerie Kuijpers

Dat blijkt onder andere uit de Miljoenennota, die gisteren tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd. Het kabinet wil komend jaar meer investeren in een sterkere digitale economie en -infrastructuur. Zo worden Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven geholpen door de aansluiting op EU-fondsen als het Digital Europe programma. Het kabinet maakt 13 miljoen beschikbaar voor innovaties die AI en digitale vaardigheden stimuleren. Ook wordt 11,6 miljoen euro geïnvesteerd in het versterken van cybersecurity voor het bedrijfsleven.

Daarnaast wordt ingezet op verbetering van het vestigingsklimaat. Daarom worden enkele belastingmaatregelen teruggedraaid. Het gaat daarbij om de afschaffing van de faciliteit voor inkoop van eigen aandelen, het verlagen van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting en de verhoging van het box 2-tarief. Ook wordt de renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting naar 25 procent gebracht.

Tot slot wordt er wat gedaan aan krapte op de arbeidsmarkt. Zo wordt de eerder voorgestelde versobering van de 30%-regeling vrijwel volledig teruggedraaid. Deze regeling is voor buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken en meer dan 46.107 euro per jaar verdienen. In plaats van de stapsgewijze 30-20-10% - die eerder op tafel lag – vervangen door een vlak tarief, met intensivering naar een 27%-regeling. Wel wordt de salarisnorm verhoogd.

Thuiswinkel.org: 'Verlaag regeldruk'

In een reactie op de Miljoenennota laat branchevereniging Thuiswinkel.org weten het goed te vinden dat er veel aandacht is voor ondernemers, maar dat er wel wat gedaan mag worden aan de hoge regeldruk van ondernemers. ‘Dit beperkt de ruimte voor ondernemerschap, kost veel tijd en personeel en bemoeilijkt innovatie. Regelmatige veranderingen in wetgeving maken het nog moeilijker om up-to-date te blijven, wat extra kosten en complicaties met zich meebrengt. Daarom is het van groot belang dat het nieuwe kabinet de regeldruk en lasten voor ondernemers aanpakt.’

Daarnaast ziet Thuiswinkel dat de nadruk in de plannen te veel op het ‘hier en nu’ ligt, terwijl het ook belangrijk is vooruit te kijken. ‘De zorgen van de toekomst vragen om meer aandacht en investeringen, met name in onderwijs, onderzoek en innovatie. De plannen van het kabinet om in gesprek te gaan met ondernemers en andere stakeholders zijn positief. Wij grijpen deze kans met beide handen aan om in gesprek te gaan met het kabinet tijdens de ondernemingsklimaattop.’