Twinkle | Digital Commerce

Independer.nl overgenomen door Achmea

2017-05-27
19786
  • [nieuws]
  • 1:58

Achmea wordt voor 77 procent eigenaar van Independer.nl, waarvan het de objectiviteit garandeert. Opvallend is dat Independer-directeur Edmond Hilhorst aangeeft dat de vergelijker voortaan 'klantvriendelijke verzekeringen kan ontwikkelen'.

Dat betekent dat Independer.nl ofwel zelf een verzekeraar wordt, ofwel de verzekeringen van Achmea helpt te verbeteren. Linksom of rechtsom wordt Independer.nl dus zelf een speler in de verzekeringsbranche, waarin het zichzelf als onafhankelijke derde betitelt.

'Daadwerkelijke ontwikkelen'
Hilhorst zegt in een statement over de overname: 'Independer.nl begon ooit als vergelijkingssite die transparantie bood voor de consument. Deze nieuwe stap maakt het mogelijk dat we daadwerkelijk, vanuit consumentenbelang, samen met verzekeraars, klantvriendelijke verzekeringen kunnen ontwikkelen. Door de samenwerking bereiken we nagenoeg elk huishouden in Nederland en kunnen daarmee onze ambitie versneld bereiken.'

Aandelen
Achmea neemt de aandelen over van de huidige Independer-aandeelhouders Paerel en NPM Capital, dat voor 45 procent eigenaar is van Bol.com. De oprichters en het management van Independer.nl behouden 23 procent van de aandelen.

Raad van Toezicht
Achmea (merkenportfolio) stelt te willen realiseren dat consumenten weer blindelings kunnen vertrouwen op verzekeringen. Een Raad van Toezicht bewaakt de objectiviteit van Independer.nl en de privacy van patiënten. 'Independer.nl en Achmea wisselen uitsluitend trendgegevens uit', is de belofte.

UPDATE 16.00 uur:
Woordvoerder Bert Rensen laat namens Achmea weten dat Independer.nl geen verzekeringen op de markt zal brengen: 'Er komt geen Independer-polis', aldus de zegsman. Hij zegt verder over de samenwerking: 'Independer.nl is heel goed in vergelijken. Ze weten daar wat consumenten willen, maar ze konden tot voor kort zelf niet voldoen aan de vraag van diezelfde consumenten. Dat kan nu wel, door de koppeling van hun kennis aan onze producten. En omdat Achmea marktleider is, gaan we ervan uit dat er betere verzekeringsproducten op de markt komen voor alle consumenten in Nederland. Verder blijft Independer.nl gewoon als vergelijkingssite bestaan.'Independer.nl heeft inmiddels ook een video gepubliceerd, waarin Hilhorst tekst en uitleg geeft. Hij zegt onder meer: 'Toen ze (Achmea, red.) ons benaderden dit voorjaar hadden we eerst zoiets van: "Ja dat kan helemaal niet. Je kan niet een groot deel van de aandelen bij een verzekeraar hebben." We zijn daarin gaan kantelen toen ze aangaven waarom ze dit graag willen. Ze willen die klant weer meer centraal stellen, ze willen terug naar hun roots.'