Ik las vorige week in het het Financieele Dagblad dat Web 3.0 gaat zorgen voor machines die internet daadwerkelijk gaan begrijpen: ‘Het huidige web 2.0 stelt gebruikers in staat om zelf informatie toe te voegen en te delen met anderen. Het interpreteren van die informatie gaat een stap verder, daarom wordt web 3.0 ook wel “het semantische web” genoemd. Daarin worden websites via metadata over de betekenis van de content aan elkaar gekoppeld. Hopelijk stelt dat een gebruiker straks in staat om in een zoekmachine een vraag te stellen, die door de software achter de zoekmachine wordt “geïnterpreteerd”.’
Dat klinkt allemaal fantastisch. Surf je echter op internet en bezoek je wat webwinkels, dan hebben heel veel nog niet eens een goed werkende FAQ - en daar zitten echt wel wat bekende namen tussen -, laat staat dat ze Web 2.0 hebben geïmplementeerd. Mag je dan al wel spreken over de volgende generatie 3.0?
Web 3.0, toekomstmuziek?
2008-01-16T01:00:00
2017-05-26
Mei 2006 was hier een conferentie in de UK (Edinborough) over: semantics and artificial intelligence on the Web (toen nog onder Web 2.0 gezet). Mijn reactie toen herhaal ik even: semantische analyse leidt nooit meteen tot eenduidige uitkomsten, je moet meerdere uitkomsten naar waarschijnlijkheid onderzoeken en de mens navragen. Denk aan Google's: bedoelde u dit? Of context afhankelijk reageren zoals de mens zelf doet. Maar dat deze Web-fase er komt is helder.