Twinkle | Digital Commerce

Buy.com in Chicago

2017-05-26
  • 2:01

Chicago is het decor voor de Internet Retailer 2008 Conference & Exhibition (IRCE 2008). Op de tweede conference-dag was Neel Grover van Buy.com een van de keynote-sprekers.

Lees hier het verslag van de eerste dag.

Buy.com begon in 2000 met 500 medewerkers en externe consultants en ze leden een verlies van 133 miljoen euro. De presentatie van CEO Neel Grover begint goed... Maar - zo zegt hij - ze moesten er hard voor werken om zo veel geld te verliezen: spullen onder de kostprijs verkopen, 365 avonden per jaar feesten, miljoenen uitgeven aan software waar je niets aan hebt, miljoenen stoppen in een Superbowl-commercial en iedere medewerker voorzien van een stoel van 1000 dollar.

Nu, in 2008, telt Buy.com 125 medewerkers, geen externe consultants. Er is een keer per jaar een feestje en de stoelen kosten 179 dollar per stuk. Buy.com doet alles zelf. Zo ontwikkelen ze ook hun eigen software om zeker te weten dat het precies is wat ze nodig hebben. Sinds anderhalf jaar maakt de retailer winst.

Transparantie

Om de concurrentie voor te blijven zet Buy.com (omzet 400 miljoen dollar in 2007) in op transparantie. Verschillende onderdelen van de site bieden meer informatie dan de concurrent dat geeft. 'We gaan uit van het gemak voor de consument. Ook al vertrekt hij daardoor naar de concurrent', zegt Grover. Zo biedt de retailer prijsvergelijking aan op de site en staan alle (verzend)kosten al op de productpagina vermeld. Daarnaast is er de mogelijkheid voor consumentenreviews, zowel in tekst als video. Maar het belangrijkste is - zegt Grover - BuyTV. Online video's gemaakt in samenwerking met de fabrikanten die hun producten aanprijzen. De video's zijn op de productpagina's te vinden. 'Zo willen we de instore-beleving online brengen', aldus de CEO. In Zuid-Californië kunnen zo'n 5,6 miljoen huishoudens een wekelijks een programma van een half uur op hun televisie zien, waarin 'opvoeding' in online shoppen en entertainment samengaan. Binnenkort gaat deze offline-versie van BuyTV 'nationwide'.

Widget

Om ook de nieuwe generatie van internetshoppers te bedienen, beweegt Buy.com zich ook op sociale netwerksites. Garage Sale bijvoorbeeld, een widget dat consumenten de mogelijkheid geeft om hun eigen spullen via Facebook te verkopen. Geïnteresseerden kunnen direct kopen, zonder dat ze Facebook hoeven te verlaten. Tegen het eind van het jaar wil Buy.com ook in andere sociale netwerksites integreren.

Een viral van Buy.com op YouTube. In één maand meer dan 1,3 miljoen keer bekeken. Bekijk 'm vooral helemaal, want het einde is best grappig.