Twinkle | Digital Commerce

Amazon: gratis bezorging is meer waard dan boete

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:08

amazon-bandAmazon heeft ervoor gekozen om duizend euro per dag boete te betalen om in Frankrijk bestelde boeken gratis te kunnen bezorgen. De boete is opgelegd omdat de webwinkel een Franse wet overtreedt die voorschrijft dat op boeken niet meer dan 5 procent korting mag worden gegeven.

Bij Amazon Frankrijk worden bestellingen van boeken boven de twintig euro gratis bezorgd. Dit tot ergernis van andere boekenwinkels in het land.

Daarom had de Franse unie van boekenwinkels een rechtszaak tegen Amazon.fr aangespannen. Het Franse Tribunal de Grande Instance oordeelde eind vorige week in het voordeel van de boekenwinkels. De rechter verbood de gratis bezorging door Amazon en legde de winkel een schadevergoeding van 100.000 euro op. Ook eiste de rechter dat Amazon bezorgkosten zou gaan rekenen.

Volgens de Franse rechter overtreedt Amazon de wet als klanten bij de bestelling van een boek, door het schrappen van bezorgkosten, meer dan 5 procent korting krijgen.

Deze week liet Amazon-directeur Jeff Bezos aan de Franse klanten weten dat Frankrijk het enige land lijkt te zijn waar "free shipping" van boeken illegaal is verklaard. Amazon betaalt liever duizend euro boete per dag dan zich te conformeren aan de Franse wet voor boekenprijzen, aldus het webwarenhuis in de International Herald Tribune.