PowNews besteedde gisteravond aandacht aan een zaak die de gemeente Ronde Venen heeft aangespannen bij de Raad van State. De gemeente wil webwinkel Fietsenshop.nu sluiten, omdat de activiteiten niet zouden passen in het bestemmingplan.
Locoburgemeester Ingrid Lambregts zegt dat Fietsenshop.nu niet alleen een webwinkel, maar ‘daarnaast eigenlijk ook gewoon een detailhandelswinkel’ is omdat er fietsen worden opgeslagen en openingtijden worden gehanteerd. Angelique Hoogenhoud, eigenaar van webwinkel Fietsenshop.nu, bestrijdt dat. Zij krijgt steun van Wijnand Jongen, voorzitter van Thuiswinkel.org, e-commerce professor Cor Molenaar en van Durk Jan de Bruin van mijnWinkel.nl, die allen aan het woord komen in de reportage.
'Te gek voor woorden'
Het item van gisteren (te zien vanaf 0:48) lag al enige tijd op de plank bij PowNews. Wijnand Jongen sprak zich vorige maand al uit over de kwestie. In een blog-posting noemde hij het ‘te gek voor woorden’ dat de gemeente met het bestemmingsplan in de hand optreedt tegen Fietsenshop.nu. Jongen: ‘Waar moeten beginnende webwinkeliers dan naartoe?’
Uitspraak
Hoogenhoud laat desgevraagd aan Twinkle weten dat het item is opgenomen op 25 januari, de dag van de zitting bij de Raad van State. 'Toen is gezegd dat de uitspraak binnen zes weken zou volgen, dus ik verwacht die eerdaags', aldus de webwinkelier. De zaak tegen de gemeente loopt al sinds 2008: 'En als we hem winnen, is niet gezegd dat de gemeente toestaat waar we mee zijn. Dan moeten we nog nadere afspraken maken', besluit Hoogenhoud.
Tja, zo heel raar is de discussie ook weer niet (al heb ik het item nog niet gezien). Wanneer is een webwinkelier puur webwinkelier, wanneer ook gewone winkelier? Als iemand openingstijden hanteert en iets van een bezoeklocatie adverteert, ben je dan ook gewone winkelier? Het is een beetje flauw om zomaar te roepen 'waar moeten webwinkeliers dan naartoe', want er zijn genoeg webwinkeliers die weliswaar hun woonlocatie gebruiken voor de opslag van goederen die ze via het web verkopen, maar geen openingstijden op een fysieke locatie vermelden op hun site.
Een webwinkel zonder voorraad vanuit huis oid doen is geen probleem lijkt me maar wanneer er voorraad bij komt kijken en fysieke bezoekers (klanten) dan moet je je houden aan wat er voor een stenen winkel ook van toepassing is.