Twinkle | Digital Commerce

Uitspraak in zaak Fietsenshop.nu laat op zich wachten

2017-05-27
292202
  • 1:40

Het duurt nog maximaal zes weken voor Fietsenshop.nu juridische duidelijkheid heeft over een geruchtmakende zaak tegen de gemeente Abcoude. Dat heeft de Raad van State per brief kenbaar gemaakt aan de eigenaren van de webwinkel.

De gemeente Abcoude legde een dwangsom op aan Fietsenshop.nu, omdat de eigenaren fietsen vanuit hun woning zouden verkopen. Dat mag niet volgens het bestemmingsplan van wat tegenwoordig de gemeente Ronde Venen is. Fietsenshop.nu stelt geen detaillist te zijn, maar kreeg vorig jaar juni ongelijk van de rechtbank in Utrecht. Tegen die uitspraak ging de webwinkel bij de Raad van State in beroep.

Brief
Angelique Hoogenhoud van Fietsenshop.nu vond de brief over het uitstel van de uitspraak afgelopen maandag op de mat, laat ze weten aan Twinkle. De Raad van State had na de zitting van 25 januari jongsleden zes weken de tijd om uitspraak te doen, maar redde het niet binnen die termijn. Een opgaaf van reden aan Hoogenhoud ontbrak in de brief.

Reden onduidelijk
Een woordvoerster van de Raad van State zegt niet te weten waaraan het uitstel is te wijten: ‘Het streven is uitspraken binnen zes weken na zitting te doen. Mits we partijen daarvan op de hoogte stellen, mag de uitspraak wettelijk met zes weken worden uitgesteld. Dat kan zijn omdat de zaak ingewikkeld is, maar ook omdat mensen ziek zijn of met verlof bijvoorbeeld, of omdat andere zaken voorrang krijgen. Wij houden dat niet apart bij, we behandelen hier dertienduizend zaken per jaar.’

Media-aandacht
De zaak van de gemeente tegen Fietsenshop.nu (zie de samenvatting onderaan deze pagina op Raadvanstate.nl) is niet alledaags, getuige de vele media-aandacht in de afgelopen weken. Zo maakte PowNews een reportage over de zaak, uitgezonden op het publieke net.

Wijnand Jongen, voorzitter van Thuiswinkel.org, brak in een blog-posting op deze site een lans voor Fietsenshop.nu. Hij noemde het ‘te gek voor woorden’ dat de gemeente met het bestemmingsplan in de hand optreedt tegen Hoogenhoud. Jongen: ‘Waar moeten beginnende webwinkeliers dan naartoe?’