Fietsenshop.nu heeft een nieuwe juridische nederlaag geleden tegen de gemeente Ronde Venen. Volgens de Raad van State kunnen de eigenaren niet volhouden louter via internet te handelen. Webwinkelier Angelique Hoogenhoud is boos: ‘We hadden niets om ons aan vast te houden.’
De gemeente Abcoude stuurde al in 2008 een brief aan Fietsenshop.nu, omdat de eigenaren fietsen vanuit hun woning zouden verkopen. Dat mag niet volgens het bestemmingsplan van wat tegenwoordig de gemeente Ronde Venen is. Er werd een last onder dwangsom opgelegd van vijfduizend euro per week.
Uitproberen, afhalen en betalen
Fietsenshop.nu stelde daarop geen detaillist te zijn, maar kreeg vorig jaar juni ongelijk van de rechtbank in Utrecht. De rechter nam in zijn uitspraak mee dat de winkel op gezette tijden en op afspraak voor het publiek is geopend en dat online bestelde fietsen ter plaatse van de webwinkelier konden worden uitgeprobeerd, afgehaald en betaald. Bovendien zou Fietsenshop.nu rijwielen uitstallen met het doel deze te helpen verkopen.
Uit de uitspraak
Fietsenshop.nu ging tegen de uitspraak van de Utrechtse rechter in beroep bij de Raad van State, maar haalt dus bakzeil. Nadat het rechtsorgaan de uitspraak eerder had uitgesteld, is die vanochtend gepubliceerd. De Raad van State stelt in een begeleidend schrijven op zijn website: ‘Onder deze omstandigheden kan het betoog van de bewoner niet worden gevolgd dat hij uitsluitend handelt via internet en dat in het geheel geen sprake is van ruimtelijke uitstraling van zijn handelsactiviteiten op het perceel.’
‘Ruimtelijke uitstraling’
De Raad van State voegt toe dat uit de uitspraak niet kan worden geconcludeerd dat webwinkels niet vanuit huis mogen worden gerund: ‘Dat hangt mede af van de wijze waarop gemeenten in hun bestemmingsplannen de bestemmingen hebben omschreven en van de ‘ruimtelijke uitstraling’ die van de webwinkels uitgaat. Dit zal in elke individuele situatie steeds concreet moeten worden beoordeeld.’
Reactie Fietsenshop.nu
Webwinkelier Angelique Hoogenhoud vertelt Twinkle dat ze de uitspraak van de Raad van State betreurt en dat ze boos is: ‘Het is een raar verhaal, omdat we niemand tot last zijn en alles op ons eigen terrein gebeurt. We wilden wel vechten, maar we wisten niet waartegen. Ik bedoel: voor ons was het onduidelijk wat we moesten doen of laten om wel aan de eisen van de gemeente te voldoen. We hadden niets om op terug te vallen. Nu is alles gewoon afgekeurd, kort door de bocht wat mij betreft. Als het tegenzit worden andere webwinkeliers ook zomaar gewipt door de gemeente.’
‘Grote zorgen’
Ook Wijnand Jongen, die eerder blogde over de zaak, is teleurgesteld over de uitspraak. De directeur van Thuiswnkel.org zegt zich grote zorgen te maken over de gevolgen voor met name kleine webwinkeliers: ‘De uitspraak kan zijn weerslag hebben op de houding van gemeentes jegens webwinkels. Die kan dus per plaats verschillen. We willen koste wat het kost voorkomen dat gemeenten met het bestemmingsplan in de hand jacht maken op webwinkeliers.’
Alternatieven
De belangenorganisatie zegt in gesprek te zullen gaan met het ministerie van Economische Zaken en met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Jongen: ‘We horen graag wat de alternatieven zijn voor webwinkels als Fietsenshop.nu. In winkelstraten hebben die in ieder geval niets te zoeken, zeg ik met alle respect.’
Uitverkoop
Hoogenhoud beaamt dat: ‘Internet is mijn marktgebied, de winkelstraat is dat niet. Van de marges die ik op mijn fietsen haal kan ik geen winkelpand huren. En bedrijventerreinen staan de exploitatie van webwinkels ook lang niet altijd toe. Ik hoop dat ik van de gemeente nog een paar weken krijg om mijn collectie uit te verkopen. Dan is het afgelopen.’
Uitzending PowNews
De zaak van de gemeente tegen Fietsenshop.nu stond de afgelopen maanden flink in de belangstelling. PowNews maakte een reportage over de zaak, die eind februari werd uitgezonden op het publieke net.
Jammer dat de uitspraak zo negatief is.
Nu dus verplicht de shop sluiten en maar een uitkering aanvragen bij de gemeente.
Sterkte voor de eigenaren van deze webshop die het slachtoffer is van oude fossielen die niet snappen wat internet is.
Op het weblog van ICTRecht schrijft juridisch adviseur Veerle van Druenen over de uitspraak van de Raad van State. Ze concludeert: 'Het vanuit huis exploiteren van een webwinkel die slechts producten via de post verstuurt, geen klanten ontvangt bij het woonhuis en waarvan aan de uitstraling van het huis niet blijkt dat er sprake is van een webwinkel, zal daarom gelukkig niet snel verboden worden.'
Net als Wijnand Jongen benoemt ook Van Druenen de onzekerheid van webwinkels die bijvoorbeeld beperkte mogelijkheden tot het afhalen van producten bieden.
Haar blog-posting is hier te lezen.
Persoonlijk snap ik het wel. Wellicht dat Mvr Hoogenhoud vindt dat ze geen overlast veroorzaakt, maar misschien zien andere buurt bewoners dat anders. Ik kan me voorstellen dat het ook onveilig is als men weet dat er geld in huis is omdat er net x aantal fietsen verkocht zijn.
Ik denk niet dat de gemeente nooit er achter was gekomen als er puur alleen verstuurt wordt en geen test ritjes of uitstalling zou zijn geweest.
Aan de andere kant vind ik het dom van de gemeente, je gaat lokale omzet killen. Het is bewezen dat 70% van wat kleine locale winkels verdienen terug gaat in de locale economie. Ipv dat ze aangeven "geen test ritjes meer" en toch de omzet die uit het hele land komt binnen slurpen.
Verder denk ik dat de domeinnaam + winkel wel waarde heeft opgebouwd, gewoon sluiten lijkt me de minst logische oplossing. Eerder verkopen of onderbrengen bij een fietsen winkel in het drop.
Als ik elke avond zwaar aan de hard drugs zit ben ik ook in overtreding, simpelweg omdat het verboden is. Ook al hebben mijn buren er geen last van.
Ik ben het eens met de uitspraak, omdat Fietsenshop.nu meer deed dan fietsen via internet verkopen en per post opsturen. Je kan namelijk ook afhalen, testen, en ter plekke betalen. Met andere woorden, ze was ook gewoon detaillist.
Voor webwinkels hoeft dit geen gevolgen te hebben, zolang je een webwinkel bent. En als je van de marges geen winkelpand kan betalen, dan moet je misschien een andere baan zoeken. Als ik een morgen een webwinkel start, ga ik toch ook niet zeuren dat ik te weinig verdien, omdat m'n afzet niet hoog genoeg is, en dus maar als detaillist vanuit m'n woning actief moet zijn?
Kunnen ze niet verhuizen naar een woonplaats waar het wel mag? Dat lijkt me de meest nette oplossing..
Ik zou gewoon een heel klein kantoortje huren en vanuit daar gaan werken, wel via het web maar ook een paar showmodellen in het kantoortje en alles beter afstemmen met de kopers!! en voor de gemeente is maar een manier van ophouden van het doodbloeden van eigen mensen-boem
Ik heb zelf ook een tweewielerspeciaalzaak die is voortgekomen uit een webshop voor fietsen.
Je kan simpelweg niet alleen webshop zijn met fietsen. Mensen willen ze kunnen afhalen, proefrit maken, terug komen voor service / reparatie.
Deze mensen kunnen beter blij zijn dat ze nu gedwongen worden om ook een 'echte' winkel te openen. Het geeft alleen maar kansen, ze geven geen overlast meer in de buurt straks en voor ons als branche is het ook alleen maar gezond.
Fietsen zijn technische producten die je niet vanaf je zolderkamer kan verkopen want je loopt dan snel tegen deze problemen aan.
Het hierboven geplaatste linkje naar de blog-posting van Veerle van Druenen (ICTRecht) werkt helaas niet. Hierbij opnieuw.
De uitspraak van de raad van state heeft volgens mij ook andersom gevolgen, wij hebben namelijk een pand waar we wel internetverkoop mogen doen van fietsen, maar geen detailhandel van fietsen, als de raad van state internetverkoop als detailhandel ziet en ik hier dus een vergunning voor heb, mag ik ook detailhandel doen in mijn pand, dit betekend dus eigenlijk dat iedereen die op een bedrijventerrein legaal internetverkoop mag doen, nu ook detailhandel mag doen..
En wat als 2 gemeenteraadsleden zeer goede vrienden zijn met de grootste lokale rijwielhandelaar?
Ik heb deze zaak gevolgd en het stinkt aan alle kanten.
Machtsmisbruik is een kwalijke zaak wethouders.
Wordt vervolgd
Ben blij dat deze uitspraak helder is. Voor veel webwinkels die afgezien van een naambordje en een inschrijving op een adres bij de KvK, niet zichtbaar zijn, geeft dat in ieder geval veel helderheid.
De reactie om de zaak dan maar te sluiten getuigd niet van veel ondernemerschap. Een dergelijke tegenslag mag je daar nooit toe dwingen en als de marges te laag zijn om eigen huisvesting te betalen dan is de zaak gewoon niet levensvatbaar en dat staat los van deze rechtszaak. Niet te min wens ik de ondernemer alle succes en veel wijsheid de komende dagen. De beste oplossing lijkt mij gewoon een goedkoop bedrijfspandje huren en daar verder. Met ongeveer 10% detailhandelverkoop via de kassa mag je meestal wel op een bedrijventerrein. En nu je weet waar je aan toe bent kan je jouw bedrijf en administratie zo inrichten dat je dit ook kan aantonen.
Je kunt het jezelf makkelijker maken als webshophouder.
Als klanten online de fietsen (aan)betalen en het vervolgens ophalen mag het wel, het voeren van een kas/pinautomaat is niet toegestaan in woonhuizen.
Verder zorg je voor een goede PSP met achteraf betaal mogelijkheid en klaar is het probleem.
Met verbazing lees ik de opwinding die ontstaan is over deze uitspraak van de Raad van State. Er wordt een lading aan gegeven die de vlag niet dekt. Het gaat om een hele feitelijke uitspraak tegen de achtergrond van een bestemmingsplan dat aan het pand waaruit de internetwinkel werd gedreven een agrarische bestemming gaf. Dat is het kader waaraan vervolgens door de rechter getoetst moet worden. Als dan vanuit zo'n pand fietsen kunnen worden bezichtigd, geprobeerd en afgehaald en als er zich ook nog eens een ruimte in het pand bevindt waar fietsen ter verkoop wordne aangeboden, kan een rechter niets anders doen dan bepalen dat dit niet in overeenstemming is met een agrarische bestemming. Lees voor de uitspraak zelf mijn blog op www.endtzco.com/retales
VVD-kamerlid Erik Ziengs heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de uitspraak van de Raad van State rond Fietsenshop.nu. Dat schrijft Thuiswinkel.org vandaag op zijn website.
De belangenvereniging is blij met de vragen en verklaart in het artikel: 'De inzet van Thuiswinkel.org richt zich op twee zaken. Ten eerste wordt met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gekeken of deze problemen zich vaker voordoen en hoe webwinkels beter ingepast kunnen worden in bestemmings- en vestigingsplannen. Ten tweede wordt bekeken of regelgeving wel voldoende is toegerust op het internettijdperk. Grote internetbedrijven zijn op zolderkamers en in garages begonnen.'
Overigens bracht RTV Utrecht de teleurstelling van webwinkelier Angelique Hoogenhoud (Fietsenshop.nu) afgelopen vrijdag in beeld.
Wat ewen opgeklopt verhaal en reacties zeg. Als je toch gewoon je huis omtovert tot winkel, dan BEN je toch ook gewoon een detaillist. En dat past niet in het bestemmingsplan, klaar. Ik snap de gemeente helemaal. Webshophouder (of eigenlijk: detaillist) moet een pandje zoeken en vanuit daar gaan opereren.
Kun je dat niet betalen door een veel te lage marge op je producten, dan zie je daar ook meteen de crux waardoor webwinkels met een scheef oog bekeken worden door stenen winkels. In onze webwinkel rekenen wij gewoon 'normale' adviesprijzen, en geven meerwaarde door uitstekende service en extra aandacht voor kleine details. Als webwinkel hoef je je echt niet alleen als prijsvechter te onderscheiden.
Wij verkopen teak tafels en ik vind deze uitspraak eigenlijk wel terecht. Je hebt een voorraad en je moet zorgen voor opslag en verkoopruimte, als iedereen zo maar vanuit thuis met een paar tafels en zonder extra kosten dit gaat doen is het einde zoek!
Marijn,
Dat heeft er natuurlijk niks mee te maken, jij bent gewoon tegen een webwinkel die jou het brood uit de mond stoot. Het gaat er hier om dat de fietsenshop gewoon overlast veroorzaakte in de wijk. Als hij het fijn vind om zijn huis vol te bouwen met teak tafels, en dat via een webwinkel verkoopt terwijl de buurt daar geen last van heeft, moet dat gewoon kunnen.
@Lidia, dan ben ik benieuwd hoe dat het moet gaan als je deze theorie gaat toepassen op een woonerf die al hun garages 'volbouwen' met meubels - kleding en andere spullen voor de (online) verkoop. Wanneer heeft 'de buurt' dan last? Als een buurman (wellicht dan je online concurrent) een klacht 'ergens' plaatst?
Leuk bedacht Lidia, alleen zoals jij het stelt in de praktijk niet uitvoerbaar. Vandaar deze regels.
toen ik dit las viel ik van mn stoel, als er 1 bedrijf een pluim krijgt voor persoonlijke aandacht goede servise en prijs kwalitijd is het dit bedrijfje wel .
echt ronduit klote voor jullie.
welkom in nederland waar je als je een goed en eerlijke boterham wilt verdienen de gemeente op je dak krijgt.
Sterkte met je bedrijf
ps. mn dochter is nog steeds blij met de haar jezus bike
Wat vindt ik dit erg voor deze mensen. Die alles over hebben voor hun eigen bedrijf in de fietsen. Geloof me hier moeten ze een voorbeeld van nemen alle fietsen-winkels ik snap de gemeenten niet de jaarloerse-fietsenwinkeliers. Dit bedrijf hebben de zoveel plezier in en is meer ook een hobby en gelijk tevens een bedrijf te zijn en er mee bezig te zijn, om alle mensen klanten naar hun wensen te voldoen. En het alle mooiste komt nog alle mensen die ooit een fiets heeft gekocht bij deze liefe mensen toppers van dit bedrijf zijn zeer tevreden, en dat doet dit bedrijf heel goed dat mensen zeer tevreden zijn. Dat is het alle belangrijkste voor deze mensen van deze bedrijf. Ik hoop voor fietsenshop.nu dat het bedrijf toch maar mag door gaan met fietsen verkoop enz. Ik vindt het zo zielig voor woorden allemaal. Dat deze mensen worden aan gepakt een schande is het geen woorden voor.  dit bedrijf gund de mensen een goede en een betaalbaren fiets voor iedereen.  De gemeenten moet zich schamen om deze mensen van dit bedrijf aan te pakken. Een schanden is het meer is het niet van de gemeenten.  De goede mensen hang altijd aan de hoogste boom. De mensen die criminele activiteiten uithallen kijk dat ze die aan pakken oke dat kan ik zeker begrijpen. Maar deze ophef nee sorry dit vindt ik te erg voor woorden. Ik wil zeggen dat deze fietsen bedrijf mijn zoontje zeer blij heeft gemaakt met helle mooi fiets en van hoge kwaliteit ook nog echt toppers zijn deze mensen van deze fietsen bedrijf ð??ik hoop dat ze door mogen gaan met dezeð??² handel ð??²echt dat gun ik deze mensen zo erg ð??â??ï¸ De gemeenten moet maar gaan naar denken. Wat dit bedrijf aan doenð??¡Verschrikkelijk voor woorden is het. Ik ð??hoop ð?? zo erg dat dat gemeenten alles hersteld zo als het voor heen was, dat ze met dit mooie bedrijf door mogen gaan vriendelijke Gr Nelis uit utrechtÂ