Twinkle | Digital Commerce

Koopwoede over de grens zorgt voor drukte bij douane

2024-06-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:03

Consumenten bestellen steeds meer pakketjes in het buitenland. De douane moet daardoor veel meer aangiften verwerken. Dat heeft gevolgen voor de veiligheidscontroles: de douane heeft door de toegenomen werkdruk de nodige moeite om hieraan te voldoen.

In het afgelopen jaar heeft de douane meer dan 1 miljard aangiften moeten verwerken. Dat is vier keer zoveel als vijf jaar geleden. Hierdoor komt de douane handen tekort bij het uitvoeren van veiligheidscontroles, waarbij zendingen worden gecontroleerd of de regels wel worden nageleefd.

Een en ander blijkt uit de jaarrapportage van de douane. ‘De douane moet zorgvuldig kunnen beoordelen of goederen die Nederland binnenkomen veilig zijn en of er wel de juiste belasting over is betaald’, stelt demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. ‘In korte tijd is het aantal aangiften dat de douane moet verwerken met honderden miljoenen gestegen. Dat kan risico's op gaan leveren.’

De staatssecretaris pleit daarom voor nieuw douaneregels, om het werk behapbaar te maken. De Europese Commissie heeft al hervormingen voorgesteld voor deze regels. Lidstaten onderhandelen daar momenteel over, Nederland vindt het huidige voorstel echter onvoldoende. Zo moet er volgens De Vries meer verantwoordelijkheid komen voor importeurs.