Twinkle | Digital Commerce

Douane en FIOD treden op tegen belastingfraude webshops

2019-11-29
1000562
  • 0:57

Volgens de douane en FIOD komt het steeds vaker voor dat webwinkels importfraude plegen. Zo viel de FIOD deze week binnen bij een webshop, die voor miljoenen aan belasting zou hebben ontdoken.

De frauderende webshops geven bij de invoer van de producten aan dat er goedkopere artikelen in de pakketten zitten dan daadwerkelijk het geval is. Btw moet worden afgedragen over producten die meer dan 22 euro kosten. Voor artikelen boven de 150 euro moeten invoerrechten worden betaald.

Door te sjoemelen met de opgave van de waarde van die producten betalen de webshops dus geen invoerrechten of btw, waar dat eigenlijk wel had gemoeten. Eén webshop wordt ervan verdacht op deze manier de afgelopen twee jaar voor zo’n 2,5 miljoen euro aan belasting te hebben ontdoken.

Breed onderzoek

Volgens de douane en de FIOD komt deze vorm van belastingontduiking steeds vaker voor. De instanties beginnen volgens het AD dan ook met een breder onderzoek. ‘Hoe beter wij weten hoe ze werken, des te gerichter kunnen we interventies plegen.’