Twinkle | Digital Commerce

Voorbereidingen zero-emissiezones grote steden gaat toch door

2024-07-05
1000562
  • [nieuws]
  • 1:32

Ondanks de plannen van de regeringspartijen om te onderzoeken hoe de invoering van uitstootvrije zones kan worden uitgesteld, gaan de vier grote steden definitief door met het invoeren van die zones per 1 januari 2025.

Uit een rondvraag van de NOS blijkt dat Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doorgaan op de ingeslagen weg: vanaf komend jaar mogen in een deel van de binnenstad alleen nog maar bedrijfswagens komen zonder uitstoot. Dat betekent in de praktijk dat dieselbusjes en vrachtwagens niet meer welkom zijn, behalve enkele uitzonderingen waarvoor een ontheffing geldt.

Jarenlange voorbereiding

Het vorige kabinet ondersteunde het invoeren van de uitstootvrije zones. Maar de benodigde aanpassingen in de wet werden na de val van het laatste kabinet-Rutte controversieel verklaard, schrijft de NOS, wat betekent dat de nieuwe Tweede Kamer erover moest beslissen. Gemeenten waren zich ondertussen al jarenlang aan het voorbereiden op het invoeren van de zones. Zij benadrukken dan ook dat uiteindelijk zij, en niet het Rijk, gaan over het al dan niet invoeren van de zones.

Duidelijkheid nodig

In totaal willen vijftien gemeenten per 1 januari een nul-uitstoot-zone invoeren. ‘Ondernemers willen graag duidelijkheid over de regels", zo laat de gemeente Utrecht aan de NOS weten. ‘Al vanaf 2014 werken we aan de voorbereiding van de zero-emissiezone in 2025.’ In Amsterdam werd de geplande zone onlangs wel verkleind. Aanvankelijk zou het hele gebied binnen de Ring A10 verboden terrein worden voor nieuwe bedrijfsbusjes en vrachtwagens die niet uitstootvrij zijn. Dat gebied is nu beperkt tot binnen de centrumring.

Flinke toename nieuwe bestelwagens

Ondernemers, pakketbezorgers en koeriers hebben in de eerste maanden van dit jaar aanzienlijk meer bestelwagens aangeschaft. Vanaf komend jaar worden de dieselbusjes een stuk duurder, maar door de toename is het maar de vraag of alle busjes voor die tijd zijn gekeurd, waarschuwde brancheorganisatie RAI Vereniging in juni.