Twinkle | Digital Commerce

Faillissement Duetz en Adam Brandstores dupeert honderden crowdfunders

2024-07-05
1000562
  • [nieuws]
  • 1:45

Vorige week werd bekend dat herenmodezaken Duetz en Adam Brandstores failliet zijn. De curator bekijkt momenteel de mogelijkheden om het bedrijf door te starten. Voor 265 investeerders die vorig jaar ruim één miljoen euro investeerden in het familiebedrijf, is de kans ‘zeer gering’ dat ze er wat van terugzien.

Dit meldt RTL Nieuws. Volgens een onderzoek van RTL Z stond de modeketen er destijds al beroerd voor en was de keten volledig door zijn financiële buffers heen. Het geld, dat met twee crowdfunding-acties bij 265 investeerders opgehaald was, zou nodig zijn geweest voor strategische investeringen, zoals het verduurzamen van het bedrijf, de aanschaf van een nieuw automatiseringssysteem en een update van de webshops.

Haperende webwinkel

Afgelopen maand werd echter duidelijk dat Duetz en Adam Brandstores financiële problemen hadden en zich eind juni zelfs op de rand van een faillissement bevonden. De coronalockdowns, stijgende kosten en een haperende webwinkel werden volgens RTL Nieuws als reden genoemd. Vorige week ging het bedrijf bankroet.

Veel belangstelling voor overname

Volgens curator Jansen is er veel belangstelling voor overname. ‘Inmiddels hebben 15 kandidaten zich aangemeld voor de overname van een of meerdere winkels. Wij bieden de twee ketens afzonderlijk aan, omdat zij in een ander segment actief zijn.’ De curator verwacht dat 'vrij snel' duidelijk wordt of er een doorstart komt. ‘Als dat niet het geval is, resteren twee scenario's. Dan kunnen de winkels leegverkocht worden door professionele partijen als Gordon Brothers, of zullen we de voorraden zelf veilen’, vertelt Jansen aan RTL Nieuws.

Vaker in zwaar weer

In 2018 nam Duetz de helft van de winkels en de webshop van Adam Brandstore over. Dit herenmodemerk verkeerde toen al enige tijd in zwaar weer doordat moederbedrijf McGregor Fashion Group in 2016 in surseance van betaling verkeerde. Een doorstart onder nieuwe eigenaar Doniger Fashion Group mocht ook niet baten; dat bedrijf raakte in 2017 in financiële nood. In datzelfde jaar nog ontfermde mode-ondernemer Rens van de Schoor zich onder andere over Adam, maar concludeerde uiteindelijk dat een doorstart toch niet mogelijk was.