Twinkle | Digital Commerce

EU maakt plannen om douanevrijstelling te schrappen

2024-07-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:18

De Europese Unie is bezig met het opstellen van plannen om de douanevrijstelling voor e-commercepakjes onder de 150 euro en afkomstig van buiten de Europese Unie, te schrappen. Het gaat hier onder andere om goedkope goederen die worden gekocht bij Chinese online retailers, waaronder Temu, Shein en AliExpress.

Dit is te lezen op Reuters. De Europese Commissie zal later deze maand voorstellen om de huidige drempel van 150 euro, waaronder artikelen belastingvrij kunnen worden gekocht, af te schaffen. De EU overweegt dit als onderdeel van een douanehervormingsproject dat de Commissie in mei 2023 voorstelde. Volgens de Commissie zijn er in datzelfde jaar twee miljard pakketten met een aangegeven waarde van minder dan 150 euro uit derde landen in de EU aangekomen, schrijft Reuters. De vraag is wel of de Europese lidstaten hiermee akkoord gaan, aangezien de douanediensten er behoorlijk meer werk bij zouden krijgen.

Steeds meer weerstand

Chinese platforms zoals Temu en Shein zijn zeer populair bij onder andere Nederlandse consumenten. Echter komt er ook steeds meer weerstand vanuit bedrijven en instanties. Zo hebben in mei zeventien Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, een klacht ingediend bij hun nationale toezichthouders tegen het Chinese shoppingplatform Temu. Volgens de bonden houdt Temu cruciale informatie achter en gebruikt het platform dark patterns om consumenten te beïnvloeden. Ook komen deze platforms steeds meer onder toezicht te staan, nu zowel AliExpress, Shein, Temu als Very Large Online Platform (VLOP) gezien worden.