Twinkle | Digital Commerce

Douane waarschuwt voor extra kosten webshops buiten EU

2019-11-13
1000562
  • [nieuws]
  • 1:23

Consumenten die online aankopen doen bij webwinkels buiten de Europese Unie krijgen regelmatig te maken met bijkomende kosten. Die kosten, zoals btw en invoerheffingen, worden gerekend bij aflevering van de pakketten.

Zo’n 4 op de 10 webshoppers heeft weleens met deze extra kosten te maken, blijkt uit een peiling van de douane. Die start daarom een campagne, waarmee shoppers op deze kosten worden gewezen.

De consumenten krijgen namelijk te maken met bijkomende kosten als invoerrechten bij pakketten die meer dan 150 euro kosten, btw op bestellingen van meer dan 22 euro en inklaringskosten. Onder 72 procent van de ondervraagden heerst veel onwetendheid over die regels. Men komt dus regelmatig voor een ongewenste verrassing te staan.

Vestigingsplaats

De douane heeft daarom een aparte webpagina gelanceerd, waar consumenten worden gewaarschuwd welke producten er bijvoorbeeld niet ingevoerd mogen worden. Maar ook welke bijkomende kosten je kunt verwachten. Ook is het volgens de overheidsdienst van belang om te controleren wat de vestigingsplaats van een webshop is. Zo is eenvoudig te achterhalen of het bedrijf wel bestaat. Ook is het handig om de factuur te controleren bij aankopen van meer dan 22 euro. Als de btw niet op de factuur staat, is de kans groot dat consumenten die bij aflevering alsnog moeten betalen.

Het is de bedoeling dat er ook op pakketten met een orderwaarde van minder dan 22 euro een btw-heffing komt. Branchevereniging INretail stelde gisteren nog – namens ondernemers in de non-food retail - dat die heffing niet per 2021, maar vanaf begin volgend jaar moet worden ingevoerd. Samen met andere punten zou dit moeten zorgen voor een eerlijker speelveld voor de hele retail.