Twinkle | Digital Commerce

Douane start campagne voor shoppen over de grens

2022-11-01
1000562
  • [nieuws]
  • 1:03

In aanloop naar de drukke koopjesdagen start de Douane een campagne om consumenten te informeren over tips en regels voor online shoppen, vooral bij webwinkels buiten de EU.

Uit onderzoek zou blijken dat bijna de helft van de Nederlanders die online aankopen doet denkt dat je altijd invoerrechten betaalt wanneer je aankopen doet buiten de EU. En denkt ruim een derde dat de inklaringskosten en invoerrechten bij de prijs zijn inbegrepen als je buiten de EU shops. Beiden is niet het geval.

Met de campagne ‘Wij zien, wij zien, wat jij niet ziet’, informeert de Douane mensen die online shoppen over de regels. Mariska Mirer, specialist Post & Koeriers bij de Douane: 'Steeds meer mensen kopen producten online. Het is makkelijk en niet aan grenzen gebonden. Toch is het belangrijk om goed op te letten als je online shopt. Zeker als je iets koopt buiten de EU. Zo voorkom je teleurstellingen, zoals extra kosten of het onbedoeld kopen van een namaakproduct dat nooit bij je terechtkomt. Denk bijvoorbeeld aan populaire Huggy Wuggy-knuffels. We namen daar in de afgelopen maanden duizenden namaakvarianten van in beslag. Want namaakproducten mag je niet per post of koeriersbedrijf naar Nederland laten sturen.'