Twinkle | Digital Commerce

Gemeente Amsterdam wil slot op darkstores van drie flitsbezorgers

2022-04-25
1000562
  • [nieuws]
  • 1:13

De gemeente Amsterdam heeft flitsbezorgers Gorillas, Getir en Zapp laten weten dat zij hun darkstore in De Pijp moeten sluiten. Volgens de gemeente zijn de vestigingen in strijd met het bestemmingsplan en zorgen ze voor veel overlast in de buurt.

Begin dit jaar gaf de gemeente al aan geen nieuwe vestigingen van de dark stores meer toe te staan. Nu gaat men dus een stap verder, door ook de deuren van bestaande locaties te willen sluiten. Een dergelijk besluit was er eerder ook al in Utrecht. In andere steden worden de locaties nog niet gesloten, maar daar zijn al wel besluiten genomen om de komst van nieuwe dark stores te bevriezen.

De gemeente heeft de ondernemingen een last onder dwangsom opgelegd. Volgens de gemeente is De Pijp een drukke buurt en zijn de plekken waar de dark stores zijn gevestigd bedoeld voor winkels waar klanten in en uit kunnen lopen en producten kunnen uitkiezen. ‘De drie ondernemingen zijn geen winkels, maar distributiecentra voor flitsbezorging. Daarmee voldoen ze niet aan de eisen uit het bestemmingsplan.’

De komst van de dark store zorgt volgens de gemeente volgens extra overlast, zoals verkeershinder, geluidsoverlast, fietsparkeeroverlast en afvaloverlast. Verder sluit de gemeente niet uit in de toekomst tegen meer bestaande darkstores van flitsbezorgers op te treden.

Lees ook: Is de ban op flitsbezorgers in Amsterdam verstandig?