Twinkle | Digital Commerce

Jongeren onder de 16 jaar mogen niet meer flitsbezorgen

2023-09-28
1000562
  • [nieuws]
  • 0:53

Jongeren die zestien jaar of jonger zijn mogen niet meer als bezorger bij flitsbezorgdiensten aan de slag. Dat schrijft demissionair minister Karien van Gennip in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds juli 2020 geldt er al een verbod op maaltijdbezorging door kinderen tot zestien jaar, maar flitsbezorging viel hier niet onder. De Nederlandse Arbeidsinspectie constateerde eerder al dat maaltijdbezorging en flitsbezorging veel gemeen hebben. Zo werken beiden onder flinke tijdsdruk en tijdens dezelfde piektijden.

Vanaf komende maand gaat het verbod in. Volgens Van Gennip moeten werknemers onder veilige en gezonde omstandigheden kunnen werken en geldt dat al helemaal voor kinderen. Bij flitsbezorging is er sprake van soortgelijke risico’s voor jongeren als bij maaltijdbezorging, en dus komt de wet er.

Werkgevers krijgen enkele weken de tijd om de contracten van de jeugdige bezorgers te beëindigen. De Arbeidsinspectie gaat het verbod handhaven. De werkgever wordt bij overtreding beboet, dit kan ook gelden voor ouders of voogden.