Twinkle | Digital Commerce

Amsterdam: voorlopig geen nieuwe dark stores meer

2022-01-27
1000562
  • [nieuws]
  • 1:27

De gemeenteraad van Amsterdam heeft deze week ingestemd met een voorstel van het College van B en W om per direct de komst van nieuwe ‘dark stores’ te bevriezen. Het verbod geldt in ieder geval voor een jaar.

Dat meldt Het Parool. De gemeenteraad komt tot dat besluit omdat de stad de controle dreigt te verliezen door de wildgroei aan zogeheten dark stores van flitsbezorgers. In de periode dat het verbod geldt, wil de gemeente een specifiek bestemmingsplan maken voor de branche, stelt wethouder Van Doorninck van ruimtelijke ordening. ‘Het tempo waarin wij beleid kunnen maken, verhoudt zich niet tot het vestigingstempo van nieuwe dark stores.’

De flitsbezorgers gaan dus in de ogen van de gemeente te snel. De pure players zijn nog maar amper een jaar actief in de hoofdstad en hebben in die periode al tientallen dark stores geopend, van waaruit zij boodschappen binnen minuten bij klanten kunnen brengen. De afgelopen tijd kwamen er echter steeds vaker berichten naar boven waaruit bleek dat de dark stores voor overlast zouden zorgen. De dark stores zouden vaak in de buurt van woonwijken zijn gevestigd en bevoorrading en hangende bezorgers zouden de buurt tot last zijn. Eerder werd al bekend dat de gemeente stappen ging zetten om de dark stores in woonwijken te weren. Ook werd eerder al een motie aangenomen om een onderzoek te starten naar de gevolgen van de komst van de flitsbezorgers op de verkeersveiligheid, de winkelgebieden en het straatbeeld van Amsterdam.

Daarom moet er dus een apart bestemmingsplan komen, waardoor in de toekomst de dark stores alleen mogen worden gevestigd op plekken die de gemeente Amsterdam daarvoor geschikt acht.